Klaus se tajně sešel se Sobotkou a Haškem, řešili Sváčka

Praha - Prezident Václav Klaus se v pátek v Lánech setkal s předsedou sociálních demokratů Bohuslavem Sobotkou a prvním místopředsedou strany Michalem Haškem. Podle deníku Právo s nimi mluvil o souhlasu senátorů ČSSD se jmenováním předsedy městského soudu Jana Sváčka ústavním soudcem. Sváčkovu nominaci tento týden nepodpořil už druhý senátní výbor.

Sobotka s Haškem nechtěli obsah asi hodinové schůzky blíže komentovat. „Bavili jsme se o všech aktuálních tématech v české politice. Ta se samozřejmě týkají různých ústavních institucí,“ řekl Hašek České televizi. V Lánech se mělo řešit i Sváčkovo jmenování ústavním soudcem, které Senátu navrhl Klaus. ČT tuto informaci potvrdil místopředseda ČSSD Jiří Dienstbier: „Žádný apel nezazněl, není žádná dohoda o tom, jak by měl být obsazen Ústavní soud.“ Detaily schůzky ale zůstávají utajeny.

Sváčkovu nominaci během tohoto týdne nepodpořil už druhý senátní výbor. Oba mu vyčítali hlavně jeho údajné konexe na podnikatele Tomáše Hrdličku, exministra spravedlnosti Pavla Němce nebo vazby na stíhaného lékaře Jaroslava Bartáka. Sváčkovo jmenování se nelíbí ani Dienstbierovi. Upozorňoval mimo jiné na jeho členství v KSČ. Soudce se nechce k rozruchu kolem své nominace vyjadřovat. „Je sice mnoho věcí, které bych potřeboval asi vysvětlit, ale udělám to posléze, ať to dopadne jakkoli,“ řekl pouze ČT.

Kubera: Jde spíš o politický postoj ČSSD než o samotnou osobu Sváčka

„Dvojí neúspěch pana doktora Sváčka v jeho cestě Senátem směrem ke jmenování ústavním soudcem je už vážné zdvižení prstu horní komory,“ řekl Hašek Právu ještě před schůzkou v Lánech. Otázka souhlasu nebo nesouhlasu s návrhem prezidenta je ale podle něj výsostnou kompetencí senátorek a senátorů: „Nechci nikterak své kolegy ovlivňovat. Věřím, že budou rozhodovat zcela objektivně a zodpovědně.“

Předseda Městského soudu v Praze Jan Sváček
Zdroj: ČT24

Podle občanských demokratů jde ale spíš o politický postoj ČSSD než o samotnou osobu Sváčka. „Sociální demokraté se prostě rozhodli, že už prezidentu Klausovi žádného ústavního soudce nezvolí,“ řekl ČT senátor Jaroslav Kubera (ODS).

O Sváčkově nominaci bude Senát rozhodovat na schůzi, která začíná ve středu 8. února. Ve funkci by měl nahradit místopředsedkyni Ústavního soudu Elišku Wagnerovou, které končí mandát v březnu. Ústavní soudce prezident jmenuje se souhlasem Senátu na deset let. Letos skončí mandát i Františku Duchoňovi, příští rok pak dalším osmi soudcům včetně předsedy Pavla Rychetského.

Reportáž Vladimíra Keblúška (zdroj: ČT24)