Nwelati porazil Fuksu a na podzim se utká o post středočeského hejtmana

Benešov – Kandidátem středočeské ODS na hejtmana pro podzimní volby je mladoboleslavský primátor Raduan Nwelati. Na regionálním sněmu ODS v Benešově získal ve druhém kole 75 hlasů a porazil exministra zemědělství Ivan Fuksu, který získal 68 hlasů. Nwelati tak potvrdil roli favorita, od oblastních sněmů měl totiž šest nominací. O post středočeského hejtmana se tak zřejmě utká s Davidem Rathem (ČSSD), který by měl funkci obhajovat.

V prvním kole dnešní volby nikdo nezískal potřebných 73 hlasů, rovněž zvítězil Nwelati s 62 hlasy, Fuksa obdržel 48 a senátorka Veronika Vrecionová 33 hlasů. Primátor Kladna Dan Jiránek z první volby odstoupil. 

„Tuto výhru cítím jako silný závazek a jako silnou podporu a velice mě těší, že i protikandidáti chtějí společně spolupracovat,“ řekl Nwelati po volbě novinářům. Za své nynější priority označil vyhrát krajské volby, být týmový hráč a stmelit střední Čechy. Chce řídit kraj tak, jako tomu podle něj bylo před érou vlády sociální demokracie, aby byl vstřícný vůči všem občanům bez rozdílu, koho ve volbách volí. 

Vlastní představu o volebním programu zatím nechtěl sdělit. Jako hlavní problém vidí předlužení kraje a zejména skryté zadlužení. Zakázal by také losování ve výběrových řízeních. Považuji tuto metodu za netransparentní a v žádném případě ji používat nehodlám, dodal Nwelati. 

Ve Středočeském kraji teď vládne ČSSD s tichou podporou KSČM - celkem mají v zastupitelstvu 36 hlasů. Opoziční ODS s TOP 09 a STAN mají dohromady 29 zastupitelů. Mezi vedením kraje a opozicí dlouhodobě panuje napjatá situace a řevnivost. Levice pravidelně kritizuje, že jejich pravicoví předchůdci dělali pro kraj špatně, a naopak. Jednání zastupitelstva pravidelně doprovázely hádky zejména mezi Rathem a a jeho předchůdcem ve funkci, současným ministrem zemědělství Petrem Bendlem (ODS). Po nástupu na ministerstvo se však Bendl svého zastupitelského mandátu vzdal.