České pexeso pro nevidomé se už prosadilo i ve světě

Praha – V Praze dnes proběhl celorepublikový turnaj v pexesu pro nevidomé – Qardu. Hru vymyslel bývalý umělecký fotograf Václav Fanta, který přišel o zrak. Zájem už vzbudila i na jiných kontinentech. Hraje se například v Kanadě, Mexiku nebo v Austrálii. Letos se Václav Fanta chystá i do Ruska.

„Je to vlastně procvičování hmatu, zdokonalování si hmatu, který je pro nás nevidomé strašně důležitý,“ řekla ČT účastnice turnaje Marta Zemanová. Do Prahy se na něj sjelo 32 hráčů z celého Česka. Na věku při hře nezáleží, stejně jako pexeso je i Qardo pro všechny. Důležité není ani to, jestli člověk vidí, nebo ne. Těm, kdo mají oči zdravé, stačí nasadit pásku nebo jednoduše zhasnout.

Václav Fanta hru vymýšlel tři roky

Princip Qarda je podobný jako u běžného pexesa. Hra obsahuje 64 hracích čtverců, v každém je vyseknutý některý z osmi symbolů, které si nevidomí mohou ohmatat. Od každého symbolu je pak osm hracích čtverců. Cílem je sesbírat co nejvíce karet se stejným symbolem, a to v počtu dva, čtyři nebo osm. Pokud se hráči podaří získat všech osm, má takzvané Qardo. Hra je pro dva až osm hráčů.

Reportáž Ivana Lukáše (zdroj: ČT24)