Z umělých kloubů firmy DePuy se mohou uvolňovat těžké kovy

Praha – Evropa řeší další problém s implantáty, tentokrát jde o umělé klouby firmy DePuy. Nejenže mají kratší životnost, ale do těla se mohou uvolňovat vyšší koncentrace těžkých kovů, jako je chrom nebo kobalt. Dceřiná společnost Johnson and Johnson už raději klouby sama stáhla z trhu. Mezi lety 2003–2010 je ale v Evropě lékaři voperovali desítkám tisíc pacientů, v Česku se problém týká asi 300 lidí.

Zdravotní pojišťovny teď tyto pacienty obesílají – čekají je podrobné krevní testy a častější kontroly. Přednosta ortopedické společnosti Tomáš Trč ale uklidňuje, zatím jsou všichni sledovaní pacienti v pořádku a žádná panika prý nehrozí. „Zjistilo se, že někteří lidé s těmito implantáty mají určité zdravotní problémy, které vyžadují další léčbu,“ uvedl mluvčí VZP Jiří Rod.

Problém se týká pacientů, kteří podstoupili totální endoprotézu, při které lékaři vymění povrch kyčelního kloubu za umělou náhradu. U implantátů firmy DePuy ale dochází k silnějšímu tření lůžka a hlavice umělého kloubu. Kvůli tomu mají náhrady nižší životnost, někdy až o polovinu, a do těla se mohou uvolňovat vyšší koncentrace těžkých kovů – jejich přesné účinky na lidský organismus přitom zatím nejsou známé. Podle Tomáše Trče mohou pravděpodobně poškozovat ledviny, játra a možná i kardiovaskulární systém. Mohly by prý také způsobovat nádorové bujení. 

Reportáž Barbory Straňákové a Filipa Zdražila (zdroj: ČT24)

Firma DePuy slibuje, že všechny náklady spojené s vyšetřeními i případnou operaci stejně jako v jiných státech uhradí. „Proces úhrady nákladů již úspěšně probíhá, a to včetně plateb nákladů na testování a léčbu, osobních výdajů samotných pacientů a výdajů spojených s reoperacemi a ušlým ziskem pacientů,“ uvedlo na dotaz ČT komunikační oddělení firmy. Podle mluvčího VZP Jiřího Roda zatím společnost postupuje korektně, neboť na problém sama upozornila. Oslovené nemocnice v Česku ale zatím neplánují operace, při kterých by kloubní náhrady vyměnily – zatím to prý není nutné.