Projekt vzájemného hlídání dětí nakonec padl

Praha - Sousedské hlídání, při kterém by si maminky mohly za úplatu vzájemně pečovat o děti, v zákoně nebude. Jeho zavedení přitom výslovně slibuje programové prohlášení vlády. Matkám by to umožnilo něco si vydělat, nebo se dokonce vrátit do zaměstnání. O službu vzájemné rodičovské pomoci je zjevně velký zájem.

Maximálně čtyři děti včetně svého, doma nebo nebo u jiné matky, bez nutnosti vzdělání a povolení k živnosti - sousedské hlídání mělo nabídnout matkám jednoduchý způsob, jak zajistit péči o jejich malé děti a zároveň třeba i pracovat. „Abych mohla jít na jeden, dva dny v týdnu do práce, musím mít hlídání. Školka možná není, takže potřebuji jinou alternativu,“ podotkla jedna z maminek Dagmar Smrčinová. Soukromé školky jsou přitom předražené.

Ze sousedského hlídání ale nakonec nic nebude. Z návrhu zákona totiž úplně vypadlo. „Ministerstvo práce a sociálních věcí v tomto bodě vyhovělo požadavkům legislativní rady vlády, která namítala, že takový způsob vzájemné výpomoci rodičů není nutné legislativně ukotvovat,“ prohlásila Viktorie Plívová, mluvčí MPSV.

Podle původního návrhu zákona mělo být sousedské hlídání placené, maximálně za pět tisíc měsíčně. Stačilo by pouze uzavřít smlouvu. „Už by to pro mě byl určitým způsobem pracovní závazek, musela bych tomu přizpůsobit veškeré své týdenní aktivity,“ poznamenala maminka Markéta Svobodová.

V zákoně zůstaly takzvané dětské skupiny. V nich by se ale o děti nestaraly samotné maminky, nýbrž pečovatelky, které by musely mít příslušné vzdělání. Ministerstvo chce rovněž posílit pozici profesionálních chův. Ty by ale mohly o děti pečovat jen v jejich domácnosti.

Reportáž Ivana Lukáše (zdroj: ČT24)