Za záchranku by si opilci mohli v budoucnu zaplatit

Praha – Lidé, kteří si vlastní nedbalostí přivodí úraz, by se v budoucnu mohli finančně spolupodílet na následné léčbě. Navrhuje to předseda zdravotnického výboru Poslanecké sněmovny Boris Šťastný. Pojišťovny by tak mohly žádat spoluúčast například po lidech, kteří se zraní například pod vlivem drog nebo v opilosti.

Novela by se neměla týkat jen opilců a osob, které se zranily pod vlivem narkotik. Zaměřuje se i na ty, kdo se zraní při lyžování mimo vyznačenou trať nebo při jízdě bez řidičského průkazu. Současný právní řád totiž pojišťovnám neumožňuje vyžadovat od pacientů částku vynaloženou na léčení zranění, které podobné chování způsobí.

Za péči o podnapilé osoby v současnosti zaplatí pojišťovny ročně miliony korun a celková cena výjezdu záchranky k jednomu zraněnému opilému člověku se v průměru pohybuje mezi sedmi a osmi tisíci korun. Vedle vlastního výjezdu posádky záchranářů (kolem 3 000 korun) zahrnuje i ošetření a pohotovostní poplatek (v průměru 900 korun).

Částka zahrnuje také CT vyšetření mozku (1 400 korun). Jak totiž připomíná primář urgentního příjmu fakultní nemocnice v Brně-Bohunicích Petr Nestrojil, „v opilosti se mohou zastřít různé příznaky poškození mozku a nitrolebního poranění, jako je například krvácení.“ Zbylé náklady představuje biochemická laboratoř (500 korun) a hospitalizace na lůžkovém chirurgickém či interním oddělení s 1 800 korunami za den. Například břeclavská nemocnice tak v loňském roce na opilé pacienty vynaložila 650 tisíc korun.

Reportáž Michala Šebely (zdroj: ČT24)
Vydáno pod