Developeři z Central Group skončili u soudu

Praha – Pražský městský soud dnes začal projednávat případ dvousetmilionových daňových úniků, kterých se měl podle obžaloby dopustit bývalý výkonný ředitel Central Group Aleš Novotný spolu s dalšími třemi zástupci obchodních společností. V případě usvědčení jim hrozí až deset let vězení. Novotný ovšem dnes vše popřel s tím, že faktury, které byly podle žalobců falešné a sloužily pouze ke snižování daňového základu, podepisoval jen formálně. Kontrolovat je měli lidé z příslušných oddělení.

Spolu s Novotným jsou obžalováni jednatel společností H.Q. Print a Duosprint Luděk Jůza, obchodní manažer společnosti MPI - Marketing & Consulting Andrii Gindriuk a Jaroslav Kukla. Podle žalobkyně Jarmily Pavlové v letech 2004 až 2010 úmyslně vkládali do účetnictví firmy falešné faktury a připravili stát téměř o 177 milionů. Novotný údajně nepravdivé faktury za nevykonané práce pro Central Group obstarával. Ostatní stíhaní daňové doklady vystavovali nebo jejich vystavení zprostředkovávali.

O další daňové úniky ve výši zhruba 20 milionů se skupina údajně pokoušela. Protože však policie muže v říjnu 2010 zadržela, nestihli již některé faktury do daňového přiznání zahrnout. Obvinění prý krátili daň z přidané hodnoty a snižovali daňový základ pro výpočet daně z příjmu. Vytvořili podle státního zastupitelství stovky fiktivních faktur.

Novotný kontakty popírá

Největší škodu způsobil podle Pavlové právě Novotný spolu s Jůzou a Kuklou. Kukla údajně zprostředkoval kontakt mezi výkonným ředitelem Central Group a jednatelem firem H.Q. Print a Duosprint. Společnosti pak prý předstíraly, že pro Central Group vytvářejí katalogy, propagační materiály a poskytují další marketingové služby. Gindriuk zase podle obžaloby nechal kvůli daňovým podvodům založit firmy Aive, BH a Bret, které opět vystavovaly pro Central Group faktury na dodavatelské služby.

Vyjádření Central Group:

„V této kauze je Central Group v pozici poškozeného z důvodu podvodného jednání několika externích dodavatelů.“

Novotný dnes prohlásil, že se z obžalovaných znal pouze s Kuklou, se kterým dojednal některé obchody. Za to, zda firmy H.Q. Print a Duosprint plní dojednané práce, však již nezodpovídal. Podepisoval sice faktury, ale až poté, co je odsouhlasilo marketingové nebo správní oddělení. Podle svých slov dostával na stůl až 100 faktur denně, a nemohl tedy všechny prověřovat. „Na poradách vedení se spolupráce s firmami probírala, a nikdo nemluvil o problémech s plněním,“ řekl bývalý manažer.

S Jůzou se prý Novotný setkal až na podzim roku 2010, protože jeho firmy i přes upozornění nedodaly Central Group některé daňové podklady. Dozvěděl se prý tehdy, že společnosti neplatí DPH. Central Goup však měla podle něj každoroční audity v pořádku. „Jsem si jistý, že všechny výroky auditora byly bez výhrad,“ uvedl. Dodal, že Gindriuka nezná a neví nic ani o dalších společnostech. Na dotazy státní zástupkyně ohledně předávání některých částek v hotovosti odpověděl, že si již souvislosti podrobně nepamatuje.