Hackeři získali a zveřejnili osobní data tisíců členů ODS

Praha - Hackeři označující se jako Anonymous získali osobní data tisíců členů ODS. Informaci přinesl server parlamentnilisty.cz. Hackeři rozeslali seznam členů redakcím médií a připojili k němu výzvu politikům, aby odmítli mezinárodní smlouvu proti padělání. „Poučte se z rozhodnutí polského premiéra Donalda Tuska pozastavit ratifikaci smlouvy ACTA,“ uvádí Anonymous v prohlášení. Polsko přijetí paktu pozastavilo v pátek. Podle Tuska je potřeba obsah dohody více konzultovat.

Hackeři napadli web ODS již ve čtvrtek. Tehdy změnili obsah titulní stránky, na niž umístili své logo a text namířený proti ACTA. Tvrdší formu útoků nyní zvolili v reakci na vyjádření mluvčího ODS, podle kterého byla změna úvodní stránky webu pro stranu dobrou reklamou. „Vaše arogantní prohlášení, kterým se snažíte zakrýt vaši neschopnost zabezpečit si váš IT systém, nás motivovalo k dalšímu útoku. Jak chcete vést tuto zemi a zastupovat nás občany při správě věcí veřejných, když nejste schopni zvládnout tak elementární věc,“ uvedli hackeři.

Seznam politiků ODS obsahuje téměř 30 000 jmen. Jsou v něm uvedeny funkce ve straně, adresy bydliště či e-mailové kontakty. Seznam obsahuje také data, kdy jednotliví členové do ODS vstoupili. „Krádež některých osobních údajů členů ODS je daleko za hranou toho, pod čím si lze představit svobodné využívání internetu. Anonymous tímto krokem potvrzují, že jim nejde o seriózní diskusi, ale o nátlakové aktivity za hranicí zákona,“ komentoval to hlavní manažer ODS Jan Kočí. 

Útok podobného typu už je náročnější než přetěžování serverů, kterým Anonymous hrozili dosud. Nestačí totiž jen útočit ve velkém množství na jednu adresu, ale je nutné prolomit ochranu stránek a získat hesla pro přístup - to je ale už trestný čin. „Podstatou je, abychom zjistili původ dat, které byly zveřejněny. To znamená, jestli nepocházejí pouze z veřejných zdrojů, kdy byly vytvořeny a tak dále. V tuto chvíli ještě není možné úplně říci, že by se jednalo o nějakou souvislost s útokem hackerů,“ uvedla mluvčí policejního prezidia Pavla Kopecká. 

Přemysl Sobotka, místopředseda Senátu:

„Je to velmi smutné, že hackeři napadli stránky ODS, měli by si také být vědomi toho, že zneužití veškerých dat je v této chvíli trestné a podle toho bude ODS také postupovat, tzn. podáme žalobu na neznámého pachatele. Budeme samozřejmě o tom na grémiu diskutovat.“

Premiér Petr Nečas:

Nečas označil postup hackerů za čin kriminálního charakteru, který je útokem na svobodné rozhodnutí svobodných lidí sdružit se v politické straně.

„Je paradoxní provést tento útok na politickou stranu, která tady dlouhodobě a nejvíce hájí principy soukromí, ochrany osobní integrity a podobně. ODS to 20 let dělá nejvíce ze všech českých politických stran,“ prohlásil Nečas. 

Česká republika se k mezinárodní dohodě ACTA připojila s dalšími 21 zeměmi EU. Dohoda začne v ČR platit, když ji ratifikuje Parlament. Má vytvořit pravidla pro posílení práv k intelektuálnímu vlastnictví, tedy bojovat proti šíření nelegálních kopií a padělků. Podle Kočího ODS nepodporuje návrhy vedoucí k omezení svobody občanů například kontrolami laptopů na hranicích, omezováním přístupu k internetu či monitorováním a filtrováním dat klientů poskytovateli internetových služeb.

Odpůrci smlouvě vyčítají, že omezí svobodu internetu. Kvůli jejímu znění již uspořádali několik demonstrací v ČR i ve světě. Další veliké protesty se chystají na tuto sobotu. Anonymous útočí kvůli kritice smlouvy ACTA na různé weby i v jiných zemích. Nejedná se o žádné oficiální a organizované sdružení lidí. Anonymous může být kdokoli, kdo se připojí k nějaké formě internetového aktivismu.