Filip kondolencí do KLDR trestný čin nespáchal

Praha - Předseda KSČM Vojtěch Filip nespáchal trestný čin, když zaslal kondolenční listinu severokorejskému režimu k úmrtí diktátora Kim Čong-ila. Oznámil to mluvčí Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Pavel Hanták. Filip v prosinci podle médií ocenil zesnulého slovy, že „se obětoval, aby přinesl blaho korejskému lidu“. Šéf KSČM však později Lidovým novinám řekl, že text kondolence byl odlišný od toho, co se objevilo v médiích.

„Po provedeném vyšetření nebyly zjištěny skutečnosti důvodně nasvědčující tomu, že byl spáchán trestný čin a odůvodňující zahájení úkonů trestního řízení. Z tohoto důvodu byla věc uložena,“ řekl dnes Hanták. Filip v dopisu do Severní Koreje podle tisku například napsal, že „KSČM pevně věří, že korejská strana práce i nadále povede hrdinný boj za obranu socialismu ve vaší krásné zemi“.

Později uvedl, že na policii předložil text kondolence, který je odlišný od citací, které se objevily v médiích. „Připomněl jsem rovněž, že stejnou kondolenci napsal rakouský prezident, bývalý prezident USA James Carter, mluvil jsem též o minutě ticha, kterou za Kim Čong-ila držela OSN. Myslím, že jsem se jen zachoval jako slušný člověk,“ citoval deník Filipa. K prověření, zda Filip svou kondolencí do KLDR neporušil zákon, v minulosti nepřímo vyzval například ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS).