Prošlé léky patří do lékárny

Praha - Prošlé léky nepatří do koše ani do záchodu. Lidé by je měli odnést do lékárny, která zajistí jejich bezpečnou likvidaci. Lidé se nemusí bát, že by museli něco platit, služba je zdarma. Podle Státního zdravotního ústavu jsou totiž v pitné vodě v Česku stopová množství léků, nejčastěji ibuprofenu. Podle starších odhadů vyhodí Češi ročně léky za čtyři miliardy korun, to je desetina výdajů pojišťoven za medikamenty. Některé lékárny mají na prošlé léky speciálně označené kontejnery, v některých převezme léky lékárník.

Podle mluvčího České lékárnické komory Aleše Krebse se lidé dnes už tolik léky nepředzásobují, „vyhozených“ léků je tak zřejmě už méně. Chronickým pacientům píšou lékaři dávku do další kontroly, pro akutní onemocnění jsou i malá balení.

Krebs varoval před užíváním prošlých léků. Ani lékárník, natož běžný pacient, na většině léků nepozná, jestli nejsou skladováním poškozené. „Nedá se na vzhledu poznat, jestli tableta je ještě v pořádku,“ řekl mluvčí. Prošlý lék buď nezabere, nebo dokonce může uškodit zdraví.

Datum použitelnosti na obalu pilulek, mastí či kapek platí pro situaci, kdy jsou řádně skladovány. Neprodlouží se tím, že byly skladovány v lednici. Třeba u nosních či očních kapek je uveden také limit použitelnosti po otevření, není tedy možné je užívat déle.

Lékárníci: kontrolujte lékárničky alespoň jednou ročně

Vrácené léky se musejí zničit, lékárny nesmějí dát dalšímu pacientovi plato léků, i když doba použitelnosti neskončila. Není totiž zaručeno, že lék byl správně skladován. Může v něm být už menší množství účinné látky nebo mohou vzniknout jedovaté zplodiny, což dokáže odlišit jen chemická analýza.

Vrácené léky jsou často z pozůstalosti, zásoby vracejí také lidé, kterým lékař změnil léčbu. Často přinášejí zbytky z domácí lékárničky. Lékárníci radí zkontrolovat autolékárničky a domácí lékárničky alespoň jednou ročně. Donesené lékárničky bezplatně zkontrolují a poradí, co je vhodné dokoupit.