Nemocnice o špatných umělých kloubech ví už dva roky

Praha – České nemocnice věděly o nebezpečných kloubních náhradách společnosti DePuy už v roce 2010, řada z nich ale své pacienty kvůli případné reoperaci nekontaktovala. Vyplývá to z informací, které od Státního ústavu pro kontrolu léčiv obdržela Česká televize. Implantáty od britské firmy DePuy, které byly v Česku voperovány asi třem stovkám lidí, mají oproti ostatním kratší životnost a mohou do těla uvolňovat nebezpečné koncentrace těžkých kovů.

Na problémy spojené s používáním kloubních náhrad ASR upozornila sama společnost DePuy v roce 2010. Reagovala tak na zjištění, že u těchto implantátů dochází k silnějšímu tření lůžka a hlavice umělého kloubu. To jejich životnost snižuje oproti tradičním náhradám na polovinu (5 let) a může také dojít k uvolňování vyšších koncentrací kobaltu a chromu do lidského organismu. Dceřiná společnost Johnson and Johnson následně klouby sama stáhla z trhu. 

Na problém společnost upozornila v roce 2010 i v Česku, což nyní potvrzuje Státní ústav pro kontrolu léčiv. „Státní ústav pro kontrolu léčiv ve spolupráci s výrobcem zajistil, že byla o problému informována ta zdravotnická zařízení, která s implantáty pracovala,“ dodává jeho ředitel Martin Beneš.

Znojmo začalo s testy už loni

Nemocnicím bylo doporučeno, aby pacienti, kterým byl implantát voperován, chodili na častější kontroly a podstoupili krevní testy, jež by případný únik těžkých kovů potvrdil. Krevní testy ovšem po výzvě zahájil v Česku jediný zdravotnický ústav, a to nemocnice ve Znojmě.

„Koncem dubna (2011) jsme obeslali pacienty a nabídli jsme jim dva termíny v květnu a červnu 2011 k odběru krve na přítomnost kovů. Část těch pacientů měla nadlimitní množství těch kovů v krvi a byli reoperováni,“ informuje mluvčí znojemské nemocnice Pavel Jajtner.

V Motole řeší situaci teprve nyní

Reoperaci závadných náhrad ze 300 českých pacientů zatím podstoupilo pouhých šest lidí. Ostatní pacienti se o problému dozvídají až v posledních týdnech prostřednictvím svých zdravotních pojišťoven, které britská společnost ve věci oslovila. „Možná nenašli nějaký společný postup, a tak se ta firma obrátila na nás a my jsme samozřejmě oslovili jak zdravotnická zařízení, tak pojištěnce,“ uvedl mluvčí VZP Jiří Rod.

Například v motolské nemocnici, kde při totální endoprotéze získalo vadný implantát 74 pacientů, se ale vzniklá situace začíná řešit až nyní a pacienty čekají krevní testy v následujících dnech. Vedení ortopedie argumentuje tím, že o rizicích spojených s kloubem ASR nevědělo. „Já jsem ji (informaci) poprvé dostal, když mě firma informovala, že stahuje výrobu, to bylo někdy koncem minulého roku. My jsme endoprotézy od firmy DePuy dál nedělali, možná proto jsme tu informaci dostali později,“ obhajuje přístup motolské nemocnice přednosta tamní ortopedie Tomáš Trč.

DePuy chce škodu uhradit

Krevní testy všech pacientů, kterým byl vadný umělý kloub voperován, nyní poputují do britských laboratoří. Firma DePuy slibuje, že všechny náklady spojené s vyšetřeními i případnou operaci stejně jako v jiných státech uhradí. „Proces úhrady nákladů již úspěšně probíhá, a to včetně plateb nákladů na testování a léčbu, osobních výdajů samotných pacientů a výdajů spojených s reoperacemi a ušlým ziskem pacientů,“ uvedlo na dotaz ČT komunikační oddělení firmy.

Reportáž Zuzany Neuvirtové a Barbory Straňákové (zdroj: ČT24)