Šestý únor a dávky mnohde v nedohlednu

Praha/Havířov – I šestý den nového měsíce zůstávají někteří žadatelé bez příslušných sociálních dávek, a musí se tak spolehnout např. na pomoc charity. Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) přitom opakovaně proklamovalo, že navzdory problémům se systémem vyplácení stihne obsloužit všechny klienty sociálního systému včas, tedy do konce ledna.

Na to, že někteří lidé stále neobdrželi své sociální dávky, upozornily sociální pracovnice ze moravskoslezského Havířova. Ve zdejším azylovém domě na finanční pomoc do státu čeká šest matek s dětmi.

Podle ministerstva je ovšem chyba na straně zaměstnanců. Tvrdí, že všech jeden a půl milionu dávek nejpozději 31. ledna odeslalo buď na bankovní účty klientů, nebo přes poštu složenkami na jimi uvedenou adresu. Ministerstvo nyní spolu s Českou poštou přesto šetří, co stojí za zdržením výplat. Ani největší doručovací podnik v zemi ovšem nepřipouští pochybení.

Podle mluvčí MPSV Viktorie Plívové mohla být na žádosti vyplněná špatná adresa -  tak, že se rozchází trvalé a přechodné bydliště žadatele, což může způsobit komplikace.

Reportáž Štěpánky Martanové (zdroj: ČT24)