Brusel zastavil dotace pro školství za 1,2 miliardy

Praha – S odvoláním na dopis Evropské komise adresovaný tuzemským úřadům Český rozhlas Radiožurnál zveřejnil kopii dopisu, který potvrzuje, že Česká republika přijde o část peněz pro školství, pokud nenapraví kritizované nedostatky. Důvodem je údajná neschopnost ministerstva školství evropské prostředky správně vyčerpat. Ministr Josef Dobeš tvrdí, že žádná ztráta prostředků nehrozí, a z Evropské komise má skutečně přislíbeno, že pozastavené fondy budou obnoveny v momentě, kdy ministerstvo své chyby napraví.

Dopis Evropské komise s datem 24. 1. 2012 je adresován české velvyslankyni při Evropské unii Mileně Vicenové a náměstku ministra financí Janu Gregorovi. Je z něj patrné, že kvůli chybám v čerpání v operačním programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Komise Česku neproplatí všechny peníze, které šly ze státního rozpočtu na projekty v rámci tohoto operačního programu. V listě to uvádí generální ředitel ředitelství Evropské komise pro zaměstnanost Koos Richelle.

Richelle dále upozorňuje, že Komise kvůli chybám v čerpání ministerstvu pozastavila proplacení žádosti o výplatu evropských fondů, kterou úřad podal 5. 12. 2011. Jedná se o téměř 47 milionů eur, tedy asi 1,2 miliardy korun. Komise v dopise upozorňuje, že proplácení plateb obnoví, „jakmile orgány České republiky přijmou opatření ke zlepšení fungování systémů řízení a kontroly dotčené pomoci pro budoucnost a finanční opravy týkající se předchozího období a rovněž finanční opravy týkající se částek spojených s nesrovnalostmi.“ O konkrétní výši finanční opravy, tedy o výši ztráty pro český státní rozpočet, se bude teprve jednat.

Rozhodnutím EK podle Radiožurnálu přijde státní rozpočet, ale nikoliv školství. V rámci operačního programu totiž bude možné použít tyto peníze na jiné projekty. Výdaje státního rozpočtu na původní projekty už ale Brusel Česku neproplatí. Komise v dopise zároveň upozorňuje, že si vyhrazuje právo v případě nutnosti zastavit celý operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost. To je ale podle informací Radiožurnálu až krajní řešení.

Dobeš nabídl v případě probémů demisi

Vicenová před touto hrozbou varovala již dnes dopoledne, ministr školství Josef Dobeš ovšem na dopolední tiskové konferenci uvedl, že ztráta prostředků nehrozí. Problému s čerpáním 1,2 miliardy korun si byl vědom, podle něj ale stačí, aby ministerstvo opravilo chyby, na které přišel audit EU. Zároveň zopakoval, že pokud se problémy s čerpáním peněz z EU nevyřeší, je připraven rezignovat, vlastními slovy „položit hlavu na špalek“.

Josef Dobeš, Události, komentáře 6.2.2012:

„V posledním řádku dopisu z 25. 1. je, že si Evropská komise vymezuje právo v případě nutnosti aplikovat úplné pozastavení. Celý dopis předtím říká: ministerstvo školství – vy víte, co máte napravit, napravte to a my jsme připraveni vám uvolnit jedinou platbu, kterou jsme vám pozastavili. Já říkám - žádné zastavení OPVK (Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost - pozn. red.) není, nebude a já do dubna ty věci, které avizuje Evropská komise, napravím.“

Rozhovor s Josefem Dobešem (zdroj: ČT24)