Ptákem roku 2012 je tetřev hlušec, hrozí mu vyhynutí

Praha - Ptákem roku 2012 se stal tetřev hlušec, kterému v České republice hrozí vyhynutí. Na dnešní tiskové konferenci to oznámil ředitel České společnosti ornitologické (ČSO), která každoročně ptáka roku vyhlašuje. V současné době se tetřev hlušec vyskytuje už jen na Šumavě na území národního parku.

Zda bude šumavská populace tetřeva hlušce prosperovat a zda zůstane i nadále součástí české přírody, záleží podle ředitele ČSO Zdeňka Vermouzka na budoucnosti Šumavy. „Volba na tetřeva padla proto, abychom zdůraznili důležitost diskuse, která se nyní vede o budoucí podobě Národního parku Šumava,“ dodal.

Výbor ČSO vybírá od roku 1992 každoročně jeden ptačí druh, který se pro nadcházející rok stává ptákem roku. Zvolený druh by měl být veřejnosti sympatický a něčím by měl být zajímavý, například způsobem hnízdění. Důležité také je, aby se s ním lidé mohli snadno setkávat. Rozhodně by to neměl být druh velmi vzácný nebo žijící skrytým způsobem života.

Většinou ornitologové vybírají ptáka, který je ohrožen, a zaslouží si proto pozornost a pomoc třeba i stavbou umělých hnízd, hnízdních podložek, vyvěšováním budek či přikrmováním.

ČSO spolu s vyhlášením ptáka roku vydala výpravnou brožuru, která podrobně informuje o tetřevu hlušci. Zájemci si o ni mohou napsat do sekretariátu ČSO.

Vydáno pod