ACTA je nevyvážená vůči právům jednotlivců, míní ÚOOÚ

Praha - Mezinárodní dohoda proti padělání ACTA je nevyvážená vůči existujícím zákonným zárukám garantujícím práva jednotlivců. Nejasně vymezuje zejména nové silné kompetence úřadů, které zahrnují nástroje represivní povahy, uvedl Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) na své internetové stránce. Úřad proto bude dále sledovat, jak bude konkrétní zákonná úprava převzetí ACTA do českého právního řádu nakládat s osobními údaji občanů. Premiér Petr Nečas v pondělí oznámil, že ČR proces přijetí mezinárodní smlouvy pozastaví, aby mohla analyzovat její dopady.

Odpůrci smlouvy tvrdí, že ACTA naruší svobodu internetu. Kritici upozorňují na problém ochrany osobních údajů lidí, kteří budou vyšetřováni kvůli porušení ochrany autorských práv. „Úřad bude věc dále sledovat z pohledu ochrany soukromí občanů, aby nová oprávnění příslušných orgánů v ČR nebyla definována a následně aplikována v rozporu se zákonem o ochraně osobních údajů,“ uvedl ÚOOÚ.

Zdrženlivý postoj vyjádřili Nečas i ČSSD

Svůj zdrženlivý postoj ke smlouvě dnes v Poslanecké sněmovně vyjádřila opoziční ČSSD. Strana nebude hlasovat pro zákon, který podporuje zásahy do soukromí lidí, či dokonce jejich „šmírování“, uvedl na odpolední tiskové konferenci předseda poslaneckého klubu Jeroným Tejc.

Podobně se v pondělí vyjádřil premiér a předseda ODS Nečas. Vláda podle něj nechce „v žádném případě připustit situaci, kdy by nějakým způsobem byly ohroženy občanské svobody a svobodný přístup k informacím“. Kabinet proto bude věc analyzovat, vyžádá si také názory externích odborníků.

Podle ÚOOÚ dohoda ACTA ponechává problematiku ochrany osobních údajů „v působnosti smluvních stran“, tedy jednotlivých států, které ke smlouvě přistoupily. Smlouva se v žádném ujednání neodkazuje na právní předpisy EU, jimiž se ochrana osobních dat v unii řídí. „Současně není pochyb o tom, že osobní údaje budou na základě této dohody zpracovávány,“ dodal ÚOOÚ.

Podle čtvrtého článku smlouvy „není možné, aby smluvní strana ACTA zpřístupňovala informace, jejichž zpřístupnění by bylo v rozporu s jejími právními předpisy, včetně zákonů na ochranu práv na soukromí, nebo s mezinárodními dohodami, jejichž je smluvní stranou“, vysvětlil úřad.

Česká republika se k mezinárodní dohodě ACTA připojila s dalšími 21 zeměmi EU. Dohoda začne v ČR platit, když ji ratifikuje Parlament. Má vytvořit pravidla pro posílení práv k intelektuálnímu vlastnictví, tedy bojovat proti šíření nelegálních kopií a padělků. Proti smlouvě se zvedla mezinárodní vlna odporu. Lidé demonstrovali v ulicích i na internetu. Vadí jim, že podle nich dokument omezí svobodu na celosvětové počítačové síti.

Panelová diskuse k dohodě ACTA

Dnes dopoledne se uskutečnila panelová diskuse ke smlouvě ACTA. Akce v pražském kině Atlas se zúčastnili představitelé všech stran, například zástupci ministerstva průmyslu a obchodu, České pirátské strany či internetového portálu Seznam.cz.

Diskutující se shodli, že po událostech posledních dní je nezbytný návrat debaty o podstatě dohody ACTA. Jinak se však názory odborníků na smlouvu různí. Podle jedné skupiny přináší ACTA výrazné změny, podle jiných naprostou většinu opatření, která přinese, již Česko či EU v právním řádu mají.

„To, co ve smlouvě zůstalo, už skutečně v 95 procentech máme“, řekl dnes na debatě expertů k ACTA v Praze právník Jiří Čermák. Přínosem smlouvy podle něj může být úprava, která umožní lépe identifikovat uživatele, kteří internet ve velkém zneužívají k prodeji padělků. Text je ale podle něj příliš vágně formulován.

„Mě trošku mrzí, že se otevřelo takové poměrně široké téma, jako jsou autorská práva, padělání a podobně, a myslelo se pouze na stranu držitelů práv. A že v té smlouvě nejsou i věci, které by chránily uživatele,“ uvedl na konferenci výkonný ředitel společnosti CZ.NIC Ondřej Filip. Největší škody způsobené padělky a nelegálním kopírováním se přitom podle něj dějí v zemích, které se ke smlouvě nepřipojily.

Telefonát Lenky Drmotové (zdroj: ČT24)