Striktní požadavky na kvalifikaci učitelů se asi zmírní

Praha - Některé z dosavadních striktních požadavků na kvalifikaci učitelů se asi zmírní. Změny má přinést novela o pedagogických pracovnících, kterou dnes poslanci poslali k posouzení Senátu. Sněmovna se ale postavila proti vládnímu záměru, aby učitelům na základní škole stačila ke kvalifikaci desetiletá praxe.

Novela zvyšuje prostupnost mezi jednotlivými kategoriemi pedagogů a vychovatelů. Například po vystudování učitelství pro první stupeň základní školy budou moci učitelky pracovat jako kvalifikovaná síla i ve školce. Podobný režim novela zavádí na základě podnětů z praxe i pro první a druhý stupeň základní školy.

Poslanci také podpořili pozměňovací návrh školského výboru, který odmítl záměr, aby učitelům prvního stupně základní školy stačil bakalářský titul. U učitelů druhého stupně ale ponechal možnost, aby si kvalifikaci rozšířili pouze v bakalářském programu, pokud už mají magisterský titul pro první stupeň.

Výbor se podle dřívějšího vyjádření místopředsedkyně Jaroslavy Wenigerové (ODS) po debatě s pedagogickými fakultami postavil i proti tomu, aby učitelům k potřebné kvalifikaci stačila mimo jiné jen desetiletá praxe. Mezi pedagogické pracovníky zařadil nově metodiky prevence v pedagogicko-psychologické poradně.

Na střední škole by podle vládní předlohy mohli nově učit fyziku lidé, kteří nevystudovali pedagogickou, ale přírodovědnou fakultu a poté si doplnili pedagogické studium. Učitel odborného výcviku na střední škole by už také nemusel mít maturitu i výuční list, stačilo by mu jen jedno vysvědčení a doplnění pedagogických znalostí. Tito lidé, ač třeba s vysokoškolským vzděláním, jsou dosud uznáváni jako nekvalifikovaní.

Novela řeší také počítání přesčasových hodin, které by měly být nově hrazeny učitelům jen v případě, pokud by splnili svůj hodinový úvazek.