Muže, který upozornil na předražené jízdenky DPP, obvinila policie

Praha - Kauza kolem údajně předražených jízdenek pražského dopravního podniku má nečekaný vývoj. Policie totiž obvinila hlavního svědka Vladimíra Sittu, který na vše upozornil. Podle detektivů se v jiném případu nezákonně obohacoval na úkor společnosti Neograph, která jízdenky tiskla. Sitta však obvinění odmítá, jde prý o pomstu za to, že na předražené jízdenky upozornil.

Podle policie vyváděl Sitta spolu se svým otcem a advokátem pomocí fiktivních faktur miliony korun z Neographu na svou firmu Avium Partners, kriminalisté chtějí trojici stíhat za zneužití informace v obchodním styku. Vladimír Sitta ovšem obvinění považuje za nepravdivé a vykonstruované.   

Policie celou kauzu vyšetřovala na základě trestního oznámení advokátní kanceláře Šachta and partners, která zastupuje současné vedení tiskárny. O společnost totiž přes své právníky bojují dva majitelé – Vladimír Sitta, který na podezřelé zakázky DP upozornil, a Jan Janků, který naproti tomu je pod kritizovanou smlouvou podepsán. 

Současný advokát Neographu David Michal tvrdí, že byla firma Avium Partners založena zcela účelově, pak do ní byly vyváděny finanční prostředky. Sitta za tím ale vidí pomstu za to, že upozornil na údajně předražené jízdenky. Vyšetřovatel ho prý obvinil na základě falešných dokumentů. 

Reportáž Jiřího Hynka (zdroj: ČT24)

Reportéři ČT na počátku listopadu upozornili, že firma Neograph předává sedmnáct haléřů z peněz, které dostane za každou vyrobenou jízdenku, společnosti Cokeville Asset, která zprostředkovala uzavření smlouvy – pro dodavatele velmi výhodné. Protože Cokeville Asset sídlí na Britských Panenských ostrovech, podle některých právníků se jedná o vyvádění veřejných prostředků. 

Transparency International je potom přesvědčena, že peníze, které Neograph zprostředkovateli předával, obratem zase končily v kapsách některých lidí z dopravního podniku. V souvislosti se zakázkou na výrobu jízdenek padla i trestní oznámení – případ stále prošetřuje protikorupční policie, která mimo jiné zjišťuje, zda nedošlo k daňovým únikům. Začátkem prosince se pak dopravní podnik a Neograph domluvily, že už firma nebude dodávat jízdenky, o kterých sama přiznala, že jsou dvojnásobně předražené.