Opozice nešetřila vládu za čerpání dotací i sociální dávky

Praha -  Sociální demokraté na dnešek svolali dvě mimořádné schůze, na nichž chtěli žádat po premiérovi objasnění čerpání peněz z fondů Evropské unie a po ministru práce Jaromíru Drábkovi zase to, aby vysvětlil nedávný kolaps na úřadech práce. Ani jedna schůze se ale nekonala, koalice neumožnila schválit program. Opozice ale vládu alespoň kritizovala. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka poukázal na to, že Česko dostalo za pět let nynějšího sedmiletého programového období asi jen 17 procent z celkové částky, kterou může získat. Ministři potíže připouštějí, úplné zastavení plateb z Bruselu podle nich ale nehrozí. Vláda se snaží situaci řešit, zdůraznil premiér Petr Nečas (ODS). Opozice také volala po Drábkově odchodu. Ministr problémy s novým systémem vyplácení sociálních dávek připustil, systém ale obhajoval.

Poslední dobou čelí ministr Dobeš kritice kvůli čerpání peněz z Bruselu. Hrozí totiž, že ČR nevyčerpá 53 miliard v operačním programu Vzdělání pro konkurenceschopnost. EU už pozastavila čerpání 1,2 miliardy. „V současné době je ČR v čerpání zdrojů z Evropské unie čtvrtá nejhorší,“ prohlásil šéf ČSSD Bohuslav Sobotka. Ministr Dobeš prohlásil, že drsně nastavený harmonogram od dubna 2011 zvládne.

Výsledky čerpání jsou podle Sobotky alarmující a největší problém tvoří vládní operační programy. Předseda ČSSD také zpochybnil předpoklad, že stát letos získá z fondů 100 miliard korun, jak si naplánoval v rozpočtu. Místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek se zaměřil na problémový program ministerstva školství vzdělání pro konkurenceschopnost a na sporné projekty OKNO a také SPORT, který ministr školství Josef Dobeš (VV) už zastavil.

Opozice kritizovala ve sněmovně čerpání dotací (zdroj: ČT24)

Zaorálek se odvolával na dopis zástupce Evropské komise Aurelia Cecilia, v němž prý vyjadřuje podezření na podvod a zneužití peněz v souvislosti s krajskými volbami. „Je to ortel smrti na tyto peníze,“ uvedl. Dobeš zdůraznil, že se čerpání peněz v programu vzdělání pro konkurenceschopnost od jeho nástupu na ministerstvo zlepšilo. Opozici nařkl z toho, že dělá „show a divadlo“. „Běžíme ten běh a zvládneme ho,“ prohlásil ministr.

Podle Nečase ale program funguje jen částečně, audit prokázal závažné problémy a jsou třeba opravy. Ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský (VV) dokonce připustil převedení peněz ze Vzdělání pro konkurenceschopnost do jiného operačního programu. O čerpání evropských peněz jako celku Nečas řekl, že „nám bliká pomyslná oranžová kontrolka“. Za chybné označil to, že někdejší sociálnědemokratická vláda připravila strukturu dvou desítek operačních programů, což je zbytečně mnoho. Současnou situaci není možné podle Nečase bagatelizovat, je ale také nemístné malovat katastrofické scénáře. „Plošné zastavení plateb je nereálné,“ zdůraznil ministerský předseda.

Otázkám na výplatu dávek čelil Drábek i při interpelacích

Sobotka a šéf sociálnědemokratických poslanců Jeroným Tejc citovali z kritických dopisů jedné z pracovnic úřadu práce a jeho informatiků, kteří v něm požadovali návrat k původnímu počítačovému systému. Sobotka chtěl vědět, kdy bylo na nový systém výběrové řízení, jaké firmy se ho účastnily a kdo podal nejlepší nabídku. „Myslím, že je čas na změnu. Na změnu na postu ministra práce a sociálních věcí,“ uvedl Tejc.

Šéf komunistických poslanců Pavel Kováčik se opřel do pravicových sociálních reforem. „I ty omezené dávky musí být potřebným včas stoprocentně vyplaceny. Vidíme, že se to v posledních týdnech neděje,“ zdůraznil.

Nový systém dávek Drábek obhajoval, reorganizace jejich vyplácení navíc podle něho znamená miliardovou úsporu a zvýšení komfortu pro klienty. „Že takové změny nejsou bez problémů, je jasné,“ uvedl. Výběrové řízení podle něho vypsalo ministerstvo vnitra před čtyřmi lety na rámcovou smlouvu pro všechna ministerstva a smlouva s dodavatelem je na webu.

Náměstek ředitele Úřadu práce Martin Žárský ve Studiu ČT24 (zdroj: ČT24)

Opozici slova o rámcové smlouvě přiměla k další kritice. Podle ní by to tedy znamenalo, že na softwarové aplikace už nikdy nebude ve státní správě výběrové řízení.

Otázkám na potíže ve vyplácení dávek Drábek čelil už při interpelacích. Základní funkce systému jsou podle něho naplněny a lednové dávky byly stoprocentně zpracovány a vyplaceny. Nyní se bude podle ministra pracovat na vylepšení funkcí systémů. Vyplácení dávek provázely v lednu problémy. Úředníci si stěžovali na to, že systém nefunguje. Pracovali často přesčas a také o víkendech. Kvůli lednovým potížím ministr odvolal šéfa ministerského odboru informatiky. V centrálním úřadu práce o místo přišli jeho výkonná ředitelka a personální šéf.

Paroubek a Doktor odvoláni z rozpočtového výboru

Poslanci podle očekávání odvolali nezařazeného poslance Michala Doktora a Jiřího Paroubka (NS-LEV 21) z rozpočtového výboru. Nahradili je Radim Jirout (ODS) a Jiří Zemánek (ČSSD). Změny v rozpočtovém výboru navrhly ODS a ČSSD v souvislosti s tím, že Doktor a Paroubek z těchto stran odešli. Oba byli místopředsedy výboru. Zemánek se v souvislosti s volbou vzdal členství v hospodářském výboru. Sněmovna stvrdila i změny ve výborech navržené Věcmi veřejnými. Jejich poslanec Viktor Paggio opustil branný výbor a stal se členem ústavně-právního výboru. Nastoupil po Karolíně Peake, které členství skončilo již dříve v souvislosti s tím, že se stala vicepremiérkou. Do branného výboru za Paggia poslanci zvolili Davida Kádnera (VV).