AUDIO: Rozhovor poslanců zachytil mikrofon a lobbista přišel o byznys

Praha - Zapnuté sněmovní mikrofony pohřbily pozměňovací návrh v zákoně o pozemních komunikacích, ušitý na míru lobbistovi Romanu Janouškovi. Píšou o tom dnešní Lidové noviny. Novela měla zakázat všechny billboardy u silnic a reklamu přesunout na informační tabule, které by ale ovládla Janouškova firma. Záznam rozhovoru, ve kterém František Laudát z TOP 09 před návrhem varuje premiéra Nečase a Zbyňka Stanjuru z ODS, ale dostali druhý den všichni poslanci v e-mailu a sporné body nakonec při hlasování vyškrtli. Laudát na nahrávce doslova říká, že na ministerstvu dopravy je „bordel“, protože neformální šéf Věcí veřejných a bývalý ministr dopravy Vít Bárta „neví, kde by urval prachy“ a „vydírá“ ministra dopravy Pavla Dobeše (rovněž VV).

Rozhovor Laudáta se Stanjurou se odehrál v úterý po skončení oficiálního jednání sněmovny. Poslanec TOP 09 podle deníku netušil, že sněmovní mikrofony stále běží, a tudíž jsou slova aktérů stále zaznamenávána. Za Stanjurou a Nečasem přišel, aby je varoval, že v připravovaném zákoně o pozemních komunikacích se objevil pozměňovací návrh, který podle něj šel na ruku vlivnému podnikateli Romanu Janouškovi, píší LN.

Rozhovor Laudáta se Stanjurou (zdroj : Lidovky.cz) (zdroj: ČT24)

Nový zákon měl zakázat billboardy v okolí silnic, pozměňovací návrh by pak veškerou reklamu přestěhoval na informační tabule, a právě tuto reklamní plochu by ovládla jedna firma, podle LN zřejmě ta Janouškova. Aktéři i všichni poslanci dostali druhý den ráno zvukový záznam ve svých služebních e-mailech pod názvem „Připravovaný zákon je obchod pro Janouška a Dobeš je vydírán?“

Z vyjádření předsedy VV Radka Johna:

„Nahrávka, která se nyní šíří po českých zpravodajských serverech, nepřináší nic jiného než zcela nesmyslné konstrukce, které nemají s realitou nic společného. Neotevřeli jsme pro nikoho žádný byznys, naopak jsme jej zúžili. Nesmysl vyřčený poslancem přece nezíská smysl, protože ho vyřkl poslanec. Stále je to nesmysl. Démonizace postavy Víta Bárty je ale až fascinující. Je to prostě trapná pomluva, snaha vést tzv. zasvěcené rozhovory, spíše ale komické drbání.“

Při hlasování o pár hodin později poslanci sporné body vyškrtli. Problematický sporný bod podporovali veskrze poslanci VV a část občanských demokratů. Laudát ve vyjádření pro LN uvádí, že mu skutečně někdo volal, že jde o přípravu byznysu pro Janouška. „Ale dokázat to nemůžu, protože nejsem vyšetřovatel,“ citují Lidové noviny poslance. Sám považuje nahrávku za nemravnou. Podle něj se ve sněmovně dějí divné věci a připomněl nedávný únik nahrávky Kalouskovy facky mladíkovi, kterou rovněž zaznamenala sněmovní technika.

Vydáno pod