Ze soboty na neděli až minus 40 stupňů, od pondělí se oteplí

Praha - Nejmrazivější noc letošní zimy bude ze soboty na neděli, na horách může rtuť klesnout pod minus 40 stupňů. Mráz ale udeří i v nižších polohách, například v Praze může být v neděli ráno až minus 25 stupňů Celsia. Uvedl to mluvčí Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) Petr Dvořák s tím, že v mrazových kotlinách by mohlo být překonáno i absolutní české naměřené minimum minus 42,2 stupně. Kruté mrazy trápí Česko druhým týdnem, od pondělí by se mělo začít oteplovat až nad nulu. Se současným počasím jsou spokojeny především lyžařské areály. Sněhové podmínky na většině z nich jsou ideální.

Po velmi mírném oteplení v posledních dnech mrazy opět udeří od pátku. Obloha se vyjasní a denní maxima nepřekročí minus šest až minus deset stupňů. V noci ale teplota klesne až na minus 20 až minus 25 stupňů. „I v okolí Prahy by místy mohly ranní teploty v neděli klesnout na minus 25 stupňů Celsia a s napětím čekáme, zda bude pokořen absolutní teplotní rekord v některé z našich exponovaných mrazových lokalit - Kvilda, Jizerka,“ sdělil Dvořák.

Poslední den tohoto týdne tak pravděpodobně padne mnoho teplotních rekordů. Pro datum 12. února hlásí nejstarší česká stanice v pražském Klementinu rekord minus 26,2 stupně z roku 1929. Z toho samého roku se datuje i absolutní český rekord, kdy u Českých Budějovic naměřili 42,2 stupně pod nulou.

Spokojenost hlásí lyžařské areály

Lyžařské areály v Královéhradeckém kraji hlásí ideální sněhové podmínky. Na sjezdovkách leží až dva metry prachového sněhu. Oproti minulým dnům se také mírně oteplilo a ustal vítr, který mnoho lyžařů odradil od cesty na hory. Až 200 centimetrů prachového sněhu hlásí vlekaři z lyžařského areálu Černá hora v Janských Lázních na Trutnovsku, kde je otevřeno celkem 11 kilometrů sjezdových tratí. Vlekaři upravili také 50 kilometrů běžeckých tratí, kvůli větru ale mohou být místy zaváté. V provozu jsou také lyžařské areály v Orlických horách. Například v Říčkách v Orlických horách leží 90 až 120 centimetrů sněhu. „Mrazy povolují, vítr ustává a podmínky pro lyžování se výrazně zlepšují,“ uvedli dnes vlekaři na svém webu. Běžecké tratě v okolí střediska upraví během pátku. Na hřebenech Krkonoš leží 150 centimetrů sněhu, v lavinových katastrech platí druhý stupeň lavinového nebezpečí, horská služba turisty upozorňuje na to, že je místy zaváté tyčové značení horských cest. Na hřebenech Orlických hor je zhruba 130 centimetrů sněhu.

Šumavské skiareály jsou všechny v provozu a slibují skvělé podmínky – včetně poměrně prázdných sjezdovek. To dělá jejich provozovatelům starosti, proto připravili novinku – pět menších skiareálů na česko-německém pomezí se spojilo a nově nabízejí společný skipas. „Jízdenka zakoupená v jednom platí ve všech,“ shrnul ředitel zadovského areálu Luděk Sáska. Zadov, Nové Hutěm, Kvilda, Kubova Huť a Mitterdorf tak vlastně napodobily třeba krkonošský Špindlerův Mlýn, kde už přes patnáct let platí jedna jízdenka na všech sjezdovkách v oblasti. V šumavském podání však platí některá omezení, například na zadovské lanovce platí pouze jízdenka zakoupená na Zadově a do Německa se lze vydat pouze se skipasem platným nejméně čtyři dny. V budoucnosti ale má být spolupráce intenzivnější, skiareály plánují i síť skibusů. Šumavská sněhová pokrývka vesměs dosahuje k metru. Na sjezdovkách spojených skiareálů leží od 50 až do 150 centimetrů, Lipno hlásí až 80 centimetrů, Špičák i 135 centimetrů. Velký skiareál Hochficht na rakouské straně Šumavy má až 180 centimetrů a německý Grosser Arber 170 centimetrů.

Reportáž Veroniky Kabátové (zdroj: ČT24)

Také v Krušných horách čekají na všechny lyžaře o víkendu výborné podmínky. Díky nízkým teplotám jsou ve výborném stavu nejen sjezdovky, ale také běžecké stopy. Zvláště ty v okolí Božího Daru budou zatíženy stovkami běžců, protože se tady na sobotu a neděli chystá 41. ročník Karlova běhu. Ve skiareálech pak leží od 60 až po 165 centimetrů tvrdého sněhu s prachovou horní vrstvou. Nejvíce sněhu, přes půldruhého metru, leží v areálu na Klínovci. Dobré lyžařské podmínky hlásí i z Pardubického a Středočeského kraje. V největším středočeském lyžařském areálu Monínec u Sedlce - Prčice leží na svahu od 90 do 130 centimetrů sněhu, podobně jsou na tom i horské areály Pardubického kraje. Skoro dvě desítky sjezdovek jsou otevřené také na Vysočině. Pokrývá je i přes 80 centimetrů převážně technického sněhu, podle správců jsou podmínky pro lyžování na přemrzlých svazích velmi dobré. Dobré podmínky hlásí i Šumava.

Počasí v příštích dnech (zdroj: ČT24)