Dobeš předloží v Bruselu 35 projektů pro rozvoj školství

Praha - Ministr školství Josef Dobeš (VV) předloží v pátek v Bruselu 35 projektů pro rozvoj českého školství za celkem šest miliard korun. Evropské dotace tak podle svých slov stihne vyčerpat do roku 2015. Oznámil to dnes na tiskové konferenci. Z projektů, které ministerstvo vypracovalo, má 1,8 miliardy korun směřovat na rozvoj vysokých škol, přibližně půl miliardy chce Dobeš dát na vědu a výzkum. Další finance budou směřovat do rozvoje regionálního školství a podporu začleňování handicapovaných dětí.

Dobeš dnes ve sněmovně čelil kritice opozice, že nestíhá čerpat dotace Evropské unie. Místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek se zaměřil hlavně na problémový program ministerstva Vzdělání pro konkurenceschopnost a na sporné projekty OKNO a také SPORT, který ministr školství už zastavil.

Dobeš jede v pátek do Bruselu, aby si potvrdil harmonogram čerpání dotací. Se zástupci EU chce hovořit o nápravných opatřeních, aby problémy s dotacemi napravil. „Zároveň budu předkládat 35 individuálních národních projektů, které připravujeme zhruba od října 2010 za šest miliard,“ řekl na tiskové konferenci ve sněmovně. Projekty jsou podle něj strategické pro české školství. Ministr chce podle svých slov také vzdělávat občany v oblastech sociální, finanční a právní gramotnosti.

Vedení projektů a čerpání dotací z Operačního programu Vzdělání pro konkurenceschopnost v Česku už kritizovala Evropská komise. Její auditoři našli chyby v zadávání veřejných zakázek. Komise proto pozastavila vyplácení dotací za 1,2 miliardy korun a hrozí i zastavení celého projektu, z nějž má ČR šanci získat až 53 miliard korun. Dobeš přislíbil, že do 31. března ministerstvo školství zavede účinná opatření, kterými výtky komise napraví. Rovněž zopakoval slib odstoupit, pokud se problémy s čerpáním nevyřeší.

Brífink Josefa Dobeše k dotacím EU (zdroj: ČT24)