Za kauzu MUS může podle VV laxní přístup některých ministrů

Praha – Za problémy s vymáháním zablokovaných peněz v kauze Mostecké uhelné společnosti nese podle Věcí veřejných zásadní odpovědnost hned několik ministrů. Podle dnešního vyjádření předsedy strany Radka Johna se dopustili chyb šéfové resortu spravedlnosti a zahraničních věcí. Ministři prý v roce 2010 nenaložili kompetentně s informací, že švýcarská prokuratura vyzvala k uplatnění požadavku na náhradu škody. Podle VV měly žádost postoupit ministerstvu financí, místo toho ji však předali rovnou Vrchnímu státnímu zastupitelství. Za nynější zdržení prý může i šéf resortu financí Miroslav Kalousek.

Vrchní státní zastupitelství v Praze zřejmě nese podle Johna na průtazích v kauze MUS nejmenší vinu a má se podle názorů VV stát jen obětním beránkem. Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) již dříve v souvislosti s MUS podal na čtyři státní zástupce kárné žaloby. Domnívá se, že průtahy byly účelové.

„My máme podezření na základě šetření, že ministři zahraničních věcí a spravedlnosti v polovině roku 2010 významně pochybili, když neinformovali věcně příslušné ministerstvo financí, že nás Švýcaři vyzývají k uplatnění požadavku na náhradu škody. Namísto toho obě ministerstva chybně postoupila věc nepříslušnému státnímu orgánu, čímž způsobila téměř půlroční prodlení v komunikaci se švýcarskou stranou,“ řekl John.

Všechna zmíněná ministerstva se ale brání: „Ministerstvo financí vždy konalo maximum možného, co v daném čase konat šlo,“ uvedl mluvčí tohoto resortu Ondřej Jakob. Ministerstvo spravedlnosti uvedlo, že nemá a nemělo žádnou zákonnou možnost přihlásit se k trestnímu řízení ve Švýcarsku, protože je to v kompetenci ministerstva financí. Nesouhlasně na tiskovou konferenci VV reagovalo i ministerstvo zahraničních věcí, které v prohlášení odmítlo jakékoli nařčení v kauze MUS. Dodalo, že vše je připraveno doložit písemnými dokumenty. 

Podle místopředsedy VV Tomáše Jarolíma Švýcarsko v minulosti Českou republiku vyzývalo, aby se přidala k soudnímu řízení i bez předložení výše možné škody. Příslušnou částku by prý v takovém případě bylo možné upřesnit až v průběhu soudního procesu. „Pokud by se tedy Česká republika rozhodla připojit jako civilní účastník ke švýcarskému řízení, měla by přístup k celému trestnímu spisu,“ uvedl Jarolím. Dodal, že takový krok by Česku umožnil pro soud připravit přesné odůvodnění a také vyčíslení škod.

Švýcarsko se České republiky již od první poloviny roku 2010 dotazovalo, zda se hodlá připojit k trestnímu řízení jako poškozená strana s nárokem na náhradu škody. Švýcaři tvrdí, že Česko v souvislosti s obchody s akciemi MUS přišlo o miliardy. Stát nyní hledá cestu, jak se domoci zablokovaných peněz, ministerstvo financí chystá civilní žalobu. Česko se zároveň snaží vrátit pomocí nových důkazů kauzu ve Švýcarsku do přípravné fáze, čím by stát získal novou možnost připojit se k řízení jako poškozený.

Brífink VV ke kauze MUS (zdroj: ČT24)
Vydáno pod