Eurokomisař Andor: Česko může na dotacích přijít o miliony eur

Praha – Česká republika opravdu může přijít o peníze z dotačních fondů Evropské unie. Celkem jde o desítky, stamiliony až miliardy korun. Během schůzky v Bruselu na to ministra školství Josefa Dobeše upozornil eurokomisař pro zaměstnanost a sociální věci László Andor. Situace je podle něj vážná. Český ministr s ním souhlasil, nicméně tvrdí, že problém s eurodotacemi je řešitelný. Kvůli chybám, které auditoři našli na resortu školství kolem dotací z programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost, už Evropská komise pozastavila vyplacení 1,2 miliardy korun.

Klíčová výtka, kterou komise vůči ČR má, se týká způsobilosti projektů - tedy toho, zda jsou unijní fondy používány tak, jak by měly podle stanovených cílů. „To je zásadní otázka,“ podotkl Andor. „Zjistili jsme vážná pochybení,“ dodal rovněž v reakci na dotaz, zda jsou české programy špatně připravené.

„Může to dosáhnout výše desítek milionů (eur), pokud ne víc,“ upozornil László Andor ohledně možných ztrát ČR. „Ministr se mnou souhlasil, že situace je vážná,“ dodal. Dobeš dnes i v minulých dnech, kdy byl kritizován opozicí i částí svých vládních kolegů, slíbil nápravu. Do konce března jeho ministerstvo prý zavede účinná opatření k nápravě výtek.

Česká vláda podle komisaře musí přistoupit k rázným krokům v zájmu vyřešení potíží. Situace je podle komisaře řešitelná. Komise nabídla Česku spolupráci v tom, aby se podařilo ztrátám prostředků z fondů vyhnout. „V debatě jsme se nebavili o desítkách, stovkách (milionů eur) a jiných číslech, ale bavili jsme se obecně o tom, že oba vnímáme situaci jako vážnou,“ tvrdil Dobeš po schůzce s eurokomisařem, kterou označil za velmi korektní a věcné.

Kde můžou chybět peníze z EU
Zdroj: ČT24

Vedení projektů a čerpání dotací z Operačního programu Vzdělání pro konkurenceschopnost v Česku už kritizovala Evropská komise. Její auditoři našli chyby v zadávání veřejných zakázek. Komise proto pozastavila vyplácení dotací za 1,2 miliardy korun a hrozí i zastavení celého projektu, z nějž má ČR šanci získat až 53 miliard korun.

Problém s dotacemi vyřešíme, slibuje Dobeš

„S panem Andorem jsme se shodli, že situace je řešitelná. To je pro mě klíčové,“ uvedl pro ČT24 ministr. Dobeš dnes komisaři v Bruselu předložil harmonogram, podle kterého jeho resort hodlá problémy s dotacemi řešit. „Komisař můj plán přijal a slíbil intenzivní součinnost komise, abychom harmonogram dodrželi,“ podotkl Dobeš. O situaci bude komisař s českými představiteli hovořit znovu v Praze v březnu.

Dobeš podotkl, že se nyní intenzivně pracuje na řadě projektů, které by měly z tohoto programu získat peníze. Zaměřit by se měly například na podporu odborného vzdělávání technických oborů, kariérní růst učitelů a ředitelů či vzdělávání v odlehlých regionech. Rozhodnuto by o nich mělo být do 31. března.

Opozice i koalice vyzívají Dobeše k rezignaci

O závažnosti situace prý Dobeš ví už od července 2010. Například minulý rok ale v roli ministra ani jednou nepřijel. Podotkl ale, že jednání se zástupci Evropské komise se i tak konala pravidelně. „Já tento závod běžím už rok a půl a rok a půl potvrzuji, že to stihneme, i když je to velmi těžké,“ zdůraznil Dobeš přesvědčení, že podle něj nakonec ČR o žádné z vyčleněných peněz nepřijde. Odmíl přitom obvinění, že by doposud celou záležitost bagatelizoval.

Petr Gazdík, šéf poslanců TOP 09:

„Hrozí nám ztráta až padesáti miliard korun. Pan ministr Dobeš by z toho měl vyvodit důsledky, podle mě nejlepší by bylo, kdyby funkci opustil.“

Přestože si Dobeš věří, opozice i koaliční partneři ministra vyzývají k okamžitému odchodu. „Samozřejmě je to další důvod, aby ministr sám rezignoval,“ reagoval na dnešní komisařova slova stínový ministr školství Marcel Chládek (ČSSD). Pemiér Petr Nečas dnes zopakoval, že má Dobeš čas do dubna, aby problémy s eurofondy napravil. Sám Dobeš dnes opět prohlásil, že pokud se mu to nepovede, odejde z funkce sám.