Teplotní rekordy padly na 75 stanicích, absolutní odolal

Praha – V noci padly teplotní rekordy na 75 stanicích, nejchladněji bylo na šumavské stanici Kvilda-Perla. Původně meteorologové ohlásili minimum 35,8 pod nulou, pak ale mráz klesl až na minus 36,5 stupně. Modrava-Rokytská slať hlásí minus 34,6 stupně, Jizerka-Rašeliniště pak 34,8 stupně pod nulou. Původně očekávaný absolutní teplotní rekord nakonec i podle včerejšího zpřesnění odhadů nakonec překonán nebyl. Přetrvávají ale problémy s kvalitou ovzduší, mráz dnes připravil o život dva lidi. Opět praskalo potrubí, vodohospodáři také začali likvidovat ledové kry v rameni potoka Ščučí v Ostravě-Hrabové, které ucpaly koryto. Zima také neodradila řadu příznivců zimních sportů – bruslařů a lyžařů, kteří vyrazili na hory a zamrzlé vodní plochy.

Například na Kvildě-Perle tak byl překonán teplotní rekord minus 30 stupňů z roku 2003. Také Rokytská slať a Kořenov dnes zažily rekordně chladnou noc, stanice ale měří teprve od roku 2009, respektive 2010. Velmi chladno ale bylo i v nižších polohách, například Nedrahovice-Rudolec na Příbramsku hlásí minus 27,9 stupně.

„Nejchladněji bylo na Perle, minus 36,5 jsme zaznamenali kolem 7:00. Potom už začala teplota mírně stoupat,“ řekl František Vavruška z Českého hydrometeorologického ústavu v Českých Budějovicích. Dodal, že podobně chladná noc už pravděpodobně do konce zimy nenastane. Nejnižší teplotu zatím letos naměřili v Česku také na Perle, v pondělí 6. února tam bylo minus 39,4 stupně.

Původně meteorologové očekávali, že by mohlo být v noci na dnešek překonáno absolutní teplotní minimum minus 42,2 stupně Celsia, které bylo naměřeno v roce 1929 u Českých Budějovic. Nakonec ale noc tak mrazivá nebyla. Rekord nepadl ani na nejstarší české stanici v pražském Klementinu, kde bylo dnes ráno minus 16,9 stupně. Pro datum 12. února hlásí Klementinum rekord minus 26,2 stupně z roku 1929.

Dnešní arktickou nocí pravděpodobně kruté mrazy v Česku skončily. Od příštího týdne se má začít oteplovat, denní maxima vystoupí na jeden, později až pět stupňů nad nulou. Zároveň ale začne sněžit, v nižších polohách mohou být srážky smíšené. 

Pražský primátor vyzval řidiče, ať nejezdí auty

V Praze je vyhlášen signál upozornění na výskyt smogu. Primátor Bohuslav Svoboda vyzval pražské řidiče, aby nevyjížděli auty. V Moravskoslezském kraji se opět výrazně zhoršila kvalita ovzduší. Na dvou místech je už téměř 400 mikrogramů polétavého prachu na metr krychlový a hodnoty tak osmkrát překročily povolené limity. Nejhůře se dýchá obyvatelům Věřňovic na Karvinsku. Rovněž v Olomouckém kraji dnes opět panují nepříznivé rozptylové podmínky a koncentrace polétavého prachu překračují limit v Olomouci, Přerově, Prostějově i Jeseníku.

V Jetenovicích na Klatovsku vyjížděla záchranka k mrtvému muži, který zřejmě umrzl před svým domem. Přesnou příčinu úmrtí 64letého muže určí až pitva. Podobný případ zaměstnává dnes i policii na Zlínsku, kde byl rovněž před svým domem v obci Doubravy nalezen mrtvý pětačtyřicetiletý muž. I on pravděpodobně umrznul. 

Krušný život bezdomovců

Velké mrazy snáší špatně řada lidí, bezdomovci ale obzvlášť. Například v Praze pro ně magistrát nechal postavit vyhřívané stany. Život bezdomovce je každý den stejný – prohledat popelnice, zpeněžit nalezené, koupit jídlo a alkohol. A večer přečkat noc ve stanu. V popelnicích najdou ledacos – mobily, mp3 přehrávače, ale i oblečení v pytlích. Neděle je pro sběrače nejhorší den – lidé méně vyhazují a většina sběren má zavřeno. Navíc do nocleháren si nic z toho, co našli, vzít nemohou. Bezdomovci si tak musí nalezené věci schovat jinde. 

Vydáno pod