Snowboardista chtěl sjet Sněžku, zaměstnal záchranáře i vrtulník

Pec pod Sněžkou – Horská služba v Krkonoších pátrala v sobotu večer po sedmadvacetiletém slovenském snowboardistovi, který se ztratil při sjezdu svahu Sněžky. Do akce se zapojilo 18 záchranářů i vrtulník s termovizí. Panovaly totiž obavy, že by mohl muž umrznout. Nakonec se jim ho podařilo silně podchlazeného v noci najít a převézt do nemocnice. Záchranáři upozorňují, že snowboardista porušil několik zásad bezpečného pohybu na horách.

Slovenský turista se ubytoval v sobotu v Malé Úpě, vyjel na Sněžku a na snowboardu se rozhodl sjet po jihovýchodním úbočí nejvyšší tuzemské hory. Ve 20:00 nahlásil ubytovatel, že se muž ještě nevrátil. Horská služba proto snowboardistu kontaktovala mobilním telefonem a zjistila, že se nachází v lokalitě Koulové hory, kde je velice nepřehledný a těžko dostupný terén.

Mladíka zachránil mobil

Do pátrání se zapojilo osmnáct horských záchranářů, kvůli obavám z toho, že by muž mohl v silných mrazech umrznout, přilétl do Pece pod Sněžkou také vrtulník s termovizí. Ve 22:50 hodin se jednomu z členů horské služby podařilo muže objevit. „Místo, kde se ztracený snowboardista pohyboval, patří k nejdivočejším a nejodlehlejším partiím Krkonoš. Proto trvalo další dvě hodiny, než se podařilo mladíka dopravit na sjízdnou cestu,“ uvedl náčelník krkonošských záchranářů Adolf Klepš.

Podle záchranářů se během noční akce ukázalo, jak je důležité mít u sebe nabitý mobilní telefon. Záchranáři upozorňují, že snowboardista porušil několik zásad bezpečného pohybu na horách. „Návštěvníci Krkonoš se nesmí v žádném případě vydávat mimo sjezdové tratě a značené cesty, ať ve skupině, či dokonce zcela osamoceni,“ uvedl Klepš.

Na hřebenech Krkonoš leží 168 centimetrů prachového sněhu. Dnes ráno bylo jasno a teploty klesly na 18 stupňů Celsia pod bodem mrazu. V lavinových katastrech platí druhý stupeň lavinového nebezpečí, horská služba upozorňuje na místy zaváté tyčové značení.