Výdej sociálních dávek pořád nefunguje. Náprava přijde v dubnu

Praha – Příští týden mají nezaměstnaní lidé dostat od státu podporu. Úřady práce začaly peníze posílat v pátek, tedy v termínu, a to i přesto, že měly na některých místech s novým systémem problémy. Někde ale potíže stále přetrvávají. Úřady proto připouští, že se ke konci měsíce mohou výplaty dávek opět mírně zpozdit.

Nejjednodušší práci mají úředníci s výplatou dávek u nezaměstnaných z loňského roku. Odeslání peněz na bankovní účet nebo složenku jim zabere jen pár minut. Pracují totiž ve starém systému. Lednové žádosti už ale znamenají práci v systému novém, který pořád nefunguje, jak má. Podle úředníků je navíc časově náročný, pomalý, padá a mnohé věci nejsou zautomatizované. „Občas se stane, že se něco někam ztratí a chvilku trvá, než se to najde,“ stěžuje si Josef Bílek, úředník z Prahy 10. 

„Systém již funguje mnohem lépe než v lednu, nicméně v některých lokalitách dochází ke zpožděným reakcím,“ popisuje problémy mluvčí ministerstva Viktorie Plívová. Pro úředníky to pak znamená buď práci přesčas, nebo další víkend v kanceláři. Pro klienty pak riziko, že dávku nedostanou včas.  

Reportáž Štěpánky Martanové (zdroj: ČT24)

Systém bude funkční údajně od dubna

Dodavatelé nového systému slibují, že od dubna pojedou programy už na 100 procent. Do té doby ale musí počítat se sankcemi a reklamacemi. Za lednové nedostatky už jim ministerstvo připravuje účet. Jak vysoký ale nakonec finanční postih bude, zatím nevyčíslilo.