Nemanželské děti tvoří v ČR už dvě pětiny narozených

Praha – V Česku přibývá dětí, které se rodí mimo manželství. Zatímco před deseti lety takto přišla na svět zhruba pětina chlapců a děvčat, nyní jsou to už víc než dvě pětiny. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu. Oficiální soužití dvojic se snaží propagovat Národní týden manželství, který dnes začal a potrvá do 19. února. V ČR se tato akce koná od roku 2007.

V roce 2000 se mimo manželství narodilo 19 800 dětí, o deset let později jich bylo skoro 47 200. Podíl se tak zvedl z 22 procent na 40. Za první tři čtvrtletí loňského roku se pak zvýšil na skoro 42 procent. Za socialismu podíl nemanželských potomků nikdy nepřekročil osm procent. V roce 1989 se mimo manželství narodilo každé 12. dítě a v letech 1973 a 1974 jen asi každé 25. Za první republiky se mimo oficiální svazek rodilo každoročně zhruba 12 procent dětí.

Zatímco v minulosti mělo označení „nemanželské dítě“ negativní nádech, v posledních letech se nad tímto označením nikdo příliš nepozastavuje. Nemusí to navíc znamenat, že by děti vyrůstaly bez jednoho rodiče. Mnohé páry totiž žijí stejným rodinným životem s potomky jako manželé, jen bez svatby.

Koordinátor Národního týdne manželství Petr Činčala ale tvrdí, že zahraniční odborné studie ukazují, že rozdíl v životě s tradičním svazkem a „na psí knížku“ existuje. Podle zjištění rodiny založené na volném vztahu nejsou tak dobře finančně zajištěny, děti mívají horší vzdělání a častější jsou i sklony ke kriminalitě. Podle Činčaly navíc párům chybí informace a vzory, protože v časopisech, na internetu a ve filmu se spíš „propaguje volná láska“.

Rozvod hned po první krizi

Organizátoři Národního týdne manželství se různými akcemi snaží upozornit na to, že počty rozvodů jsou příliš vysoké a lidé se v poslední době rozvádí hned po první krizi. Dokazují to i statistiky – manželství se nejčastěji rozpadají během prvních dvou až pěti let. Loňský rok navíc v počtu nově uzavřených manželství překonal historické minimum – své „Ano“ si řeklo jen 46 a půl tisíce párů.

Podle posledních čísel žije v České republice čtyři a půl milionu ženatých mužů a vdaných žen. Rozvedených je přes jeden milion. Trend, kdy každé druhé manželství končí rozvodem, se výrazně nemění už posledních osm let. Nejúspěšnější jsou v manželství obyvatelé Vysočiny, Zlínského a Jihomoravského kraje. Opačné příčky žebříčky obsadily na Karlovarsku, Ústecku a Liberecku. A z hlediska trvání sňatku jsou zase nejvíc ohrožené páry v období prvních dvou až pěti let.

Reportáž Kamily Štichové (zdroj: ČT24)

Němcová: Lidem chybí odpovědnost, proto sňatek neuzavírají

Podle předsedkyně sněmovny Miroslavy Němcové (ODS) neexistuje lepší uspořádání pro výchovu dětí a společný život, než je manželství. Za přežitek ho nepovažuje. Nesdílí prý „takzvané liberální názory“, že „papír je zbytečný“. Míní, že lidem chybí odpovědnost, proto sňatek neuzavírají. Předseda Ekumenické rady církví Joel Ruml uvedl, že manželství není jen oběť, ale partnery také obohacuje a rozvíjí. Premiérův poradce Roman Joch zase míní, že západní kultura a společnost tradičnímu svazku příliš nepřeje a zasloužil by si pomoc a podporu společnosti.

Na přínosy a hodnoty tradičního soužití má upozornit právě týden manželství, který nabízí přednášky, happeningy, večírky i diskusní setkání. Poprvé se akce konala v roce 1996 v Británii. Nyní se k ní připojilo podle jejího zakladatele Richarda Kanea už 21 států.