Další protesty lékařů? Heger zatím krizový scénář nemá

Praha – Dalších případných protestů lékařů kvůli platům se ministr zdravotnictví Leoš Heger neobává a krizový scénář kvůli další možné stávce prozatím nechystá. Sám sice odborářům garantoval v novém roce navýšení lékařských platů o 6,25 procenta, ke slibovanému zvýšení však sáhly zejména nemocnice, které ministr spravuje. Krajská zařízení na to mnohdy podle svých vyjádření nemají peníze. Atmosféra v nemocnicích však podle Hegera není tak vypjatá jako loni, kdy chtěla odejít pětina nemocničních lékařů.

Odbory se o případných protestech domluví až koncem února. Jejich závazky dohodnuté s ministrem se prozatím realizovaly hlavně v pražských nemocnicích. Heger přitom nechal na managementu, jakým způsobem navýšení platů lékařů o 6,25 procenta provedou - za případné nedodržení by však ředitelé museli odejít z funkce. Například Thomayerova nemocnice přidala lékařům či sestrám 5,5 procenta, takže mohla přidat pět procent i ostatním. Odbory podle mluvčí nemocnice Martiny Štanclové s tímto řešením souhlasily, nechtějí prý zvyšovat napětí mezi zdravotníky a nezdravotníky.

Místopředsedkyně Lékařského odborového klubu Jana Vedralová, která v Thomayerově nemocnici pracuje, zvýšení platů potvrdila. Od února ale už prý budou peníze jen jako motivační odměna, takže primáři a vrchní sestry dostanou určitou sumu a tu podle svého uvážení rozdělí. „Tak to domluveno nebylo, budeme se bránit,“ řekla Vedralová.

Kampaň lékařů "Zůstáváme, splňte sliby"
Zdroj: ČT24

Formou mimořádné odměny dostali už navýšení o 6,25 procenta zdravotníci ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady. Podle místopředsedy Lékařského odborového klubu Miloše Volemana, který v nemocnici pracuje, ale tyto odměny nezahrnují příplatek za vedení a osobní příplatek, takže příjem stoupne méně, než odboráři očekávali.

Zatímco ředitelům svých nemocnic nařídil Heger zvýšení platů pod hrozbou odvolání z funkce, u nemocnic krajů, měst či soukromých to nařídit nemůže. Šéfovi Asociace krajů Michalu Haškovi (ČSSD) napsal, aby to kraje svým nemocnicím nařídily. Ty ale tvrdí, že zvýšení slíbila vláda a peníze by tak měla sama zajistit. „Dostali jsme se s hejtmany do komunikace, která není srdečná,“ komentoval aktuální situaci Heger.

Nemocnice - ilustrační foto
Zdroj: ČT24

Krajské nemocnice zatím Hegerův závazek neplní

Nemocnice spravované kraji každopádně platy nezvýšily. Ojedinělou výjimkou jsou nemocnice společnosti Agel na severu Moravy, kde platy stoupnou o dvě procenta. Na Vysočině uvažují kvůli nesplněnému slibu o vypovězení 24hodinových služeb, Středočeši jednají o provozní dotaci, v Pardubickém kraji chtějí vyhodnotit příjmy od pojišťoven a tam hledat na růst platů.

Lékařské odbory mají dvě varianty scénáře: protesty či vyjednávání. Pro variantu vyjednávání mají hotový návrh zákona o odměňování, které má být stejné ve státních, krajských, městských či soukromých nemocnicích. Tarifní tabulky garantované vládou mají teď jen státní zařízení. Odbory chtějí, aby byly závazné pro všechny nemocnice, které jsou placeny ze zdravotního pojištění. Začínající lékař by měl mít 1,5 násobek platu v zemi, lékař s atestací dvojnásobek a superspecialista trojnásobek. Loni měl lékař v průměru hrubého s přesčasy 56 735 korun měsíčně.