Vláda projedná nový návrh: Tři přestupky=trestný čin

Praha – Z vládních návrhů putuje špatná zpráva pro notorické pachatele drobných přestupků. Přísnější metr ve stylu „ třikrát a dost“ by nyní mohl postihnout například pouliční kapsáře, zloděje v supermarketech nebo opilé rušitele nočního klidu. Podle návrhu ministerstva spravedlnosti by podobné přestupky, nyní pouze s finanční sankcí, přešly po třech opakováních v trestný čin s možností nástupu do vězení. Revoluci v trestněprávním systému by předcházelo zavedení centrálního rejstříku těchto pachatelů. Jaké náklady pro státní rezervy nebo kapacitu věznic by to znamenalo, má projednat vláda už ve středu. Do konce roku se návrhem bude zabývat také Parlament.

Přísný postih při opakovaném přestupku vítají zástupci čerpacích stanic, vysokých škol, průmyslových institucí nebo supermarketů – tedy lidé, kteří drobné krádeže řeší téměř každodenně. „Dá se říct, že se jedná stále o ty stejné osoby, které se vloupávají i po opakovaném zajištění policií,“ přiznává mluvčí Univerzity J. E. Purkyně Jana Šiková. Řešení krádeží jako běžnou rutinu přiznává mluvčí Ahold Czech Republic, provozující síť hypermarketů. Zloději si jsou navíc mnohdy dobře vědomi hranice mezi přestupkem a trestným činem, a tak pečlivě hlídají hodnotu pět tisíc korun v objemu ukradeného zboží.

Jiří Pospíšil, ministr spravedlnosti:

„Někdo něco ukradne poprvé v samoobsluze, bude to přestupek. Podruhé to bude přestupek, potřetí už to bude trestný čin. A nebude důležité, jak velkou škodu způsobí.“

Zpřísnění postihů za přestupky dlouhodobě žádají představitelé severu Čech a zejména Šluknovského výběžku, kterým v minulém půlroce zmítalo sociální napětí. Zástupci Ústeckého kraje navíc kritizují, že s balíčkem opatření na stejné téma u celostátních představitelů nepochodili. „Zákon, který navrhují, se bude dále zpracovávat a platnost bude až v roce 2013. Což je špatně,“ uvedla hejtmanka Jana Vaňhová.

Oblastí, která zůstane novému opatření ušetřena, jsou dopravní přestupky, neboť zde už centrální registr existuje. „Bude se to týkat zvláště u přestupků proti majetku, dále například přestupků proti občanskému soužití nebo proti veřejnému pořádku,“ představil ministr Jiří Pospíšil.

Vláda ještě musí posoudit dobu, do jejíhož uplynutí by bylo možné jednotlivé přestupky sčítat. Ministerstvo prozatím počítá s dvěma roky. Pokud se pachatel opakovaně proviní později, předchozí činy úřady nebudou zajímat. Kritici ale upozorňují, že nová databáze může vzbudit zájem třeba u zaměstnavatelů a výpis z rejstříku přestupků by mohl být další papír, potřebný k získání práce. „My jsme se zásadně vyjádřili pro to, aby k tomu měl přístup jenom ten správní orgán, který se účastní přestupkového řízení, nikdo jiný,“ řekl David Pavlát z Úřadu na ochranu osobních údajů. Zřízení nového registru každopádně přijde státní pokladnu na 31 milionů, roční provoz pak na osm milionů korun.

Reportáž Jany Čermákové a Jana Šenkýře (zdroj: ČT24)