Armáda spásy: Lidí na ulici přibývá. Ohroženi jsou také senioři

Praha - Meziroční nárůst lidí bez domova je podle odhadů Armády spásy 7 procent. Příčinami jsou ekonomická krize, nedostatek finančně dostupného bydlení a extrémní předluženost domácností. Ztrátou domova jsou nejvíce ohroženy rodiny samoživitelů, rodiny závislé pouze na jednom příjmu a lidé, kteří žijí sami. „Pokud přijde dlouhodobá nemocnost, třeba jeden dva měsíce, nebo ztráta zaměstnání, tak ti lidé nemají připravenou finanční hotovost do budoucna a můžou velice jednoduše přijít o bydlení,“ říká Pavla Vopeláková, tajemnice Armády spásy, která byla hostem Interview ČT24.

Na důchod do svých chatiček

„Do budoucna budou statisticky další nejvíce ohroženou skupinou senioři,“ varuje. Už dnes často končí na ulici staří lidé, kteří nejsou schopni zaplatit stále se zvyšující nájmy. „Máme hodně případů lidí, kteří se na důchod stěhují do svých chatiček, kam třeba dříve jezdili na víkendy, což není dobré, protože jsou pak odloučení od běžných služeb,“ připomíná Vopeláková. Tento trend bude určitě narůstat, také v dalších zemích západní Evropy patří senioři do skupiny nejvíce ohrožených chudobou.

Nová koncepce pro bezdomovectví, kterou nechal vypracovat pražský magistrát, uvádí, že do roku 2020 by se počet lidí bez domova v metropoli mohl ztrojnásobit. Odhady hovoří o 13 tisících lidí, kteří budou žít na ulici. „Velice těžko by se sháněly prostředky na zajištění těchto služeb, protože už nyní je to velice náročné,“ podotýká Vopeláková.

V současnosti žije v Praze podle odhadů zhruba 4 000 lidí bez domova. Kapacita azylových lůžek je kolem sedmi set. Také další města staví pro bezdomovce vyhřívané stany, přesto za poslední týdny vysokých mrazů zemřelo v Česku na ulici nejméně 23 lidí, nejvíce v Praze.

Poslední, co jim zbylo – svoboda

„Stále jsou jedinci, a to je skutečně špička ledovce, kteří z různých důvodů a přesvědčení zůstávají ve svých lokalitách,“ připouští Vopeláková. „Jedním z důvodů je svoboda, tedy to poslední, co jim zbylo – mít volnost a nemuset se přizpůsobit nějakému režimu. Pro některé je to hrdost,“ vysvětluje tajemnice Armády spásy.

Interview ČT24 (zdroj: ČT24)