Kam putují peníze pro postižené sportovce?

Praha - Poslanec za sociální demokracii Petr Hulinský podporuje už řadu let tělesně postižené sportovce skrze občanské sdružení Česká federace Spastic Handicap. Spastici, tedy lidé s ochrnutým svalstvem, dostávají peníze z pražského magistrátu, ale také od městských firem Pražské energetiky, teplárenské a plynárenské. Petr Hulinský je nejen pražský zastupitel, ale i předseda dozorčí rady Pražské energetiky a bývalý předseda představenstva Pražské teplárenské. Problém ale je, že sponzorské dary z těchto firem nejdou přímo postiženým sportovcům.

Peníze do občanského sdružení Česká federace Spastic Handicap putují od městských firem do firem napojených na Hulinského blízké spolupracovníky. Tyto společnosti se navíc jmenují téměř stejně jako občanské sdružení. Jednu z firem, Spastic Handicap, a. s., založil politikův dvorní právník, někdejší federální premiér Marián Čalfa. Ve druhé firmě, Spastic Handicap agency, s. r. o., je jednatelkou Hulinského poslanecká asistentka Vladimíra Víšková. 

Firmy Hulinského spolupracovníků měly pro postižené sportovce na základě smlouvy zajišťovat marketing. Není ale jasné, kolik peněz celkem vybraly a kolik z nich se opravdu dostalo k postiženým sportovcům. „Vypadá to velmi zvláštně, zvlášť to, že ty firmy, když pátráte po internetu po nějakých ekonomických výsledcích a dalších informacích, tak je nedostanete, takže celé je to velmi zvláštní, a určitě je potřeba to velmi podrobně vysvětlit,“ konstatuje náměstek primátora Pavel Richter.

Karel Janeček , předseda Nadačního fondu proti korupci

„My jsme si to zanalyzovali, zjistili jsme si, kdo vlastní ty příslušné firmy, které přijaly peníze státních firem, nad kterými měl kontrolu pan Hulinský, ty společnosti jsou neprůhledné, není tam vůbec žádná garance, že ty prostředky nebyly zneužity. Naopak ty prostředky zřejmě byly zneužity, protože firmy vykazují zisky a přitom nedělají vůbec nic pro postižené.“

Zvláštní je ale i postoj občanského sdružení tělesně postižených sportovců Česká federace Spastic Handicap. Mělo by být především v jeho zájmu vědět to, zda se ke sdružení dostávají všechny peníze, které někdo vybírá jménem postižených sportovců. Podle jejich předsedy Františeka Janoucha v letech 2010 a 2011 obdrželi od jedné ze zmíněných firem, které vedou Hulinského spolupracovníci, 3,6 milionu korun.

  • Ilustrační foto autor: ČT24, zdroj: ČT24
  • Ilustrační foto autor: ČT24, zdroj: ČT24

Tato platba byla za postoupení reklamních práv. Jenže podle účetní závěrky této akciové společnosti v roce 2010 žádné peníze nikomu, tedy ani občanskému sdružení spastiků, nevyplatila. Přitom společnost Spastic handicap, a. s. obdržela v roce 2010 rovných šest milionů korun. Z těchto peněz, které se po zdanění a minimálních výdajích na provoz zkrátily na čtyři a čtvrt milionu, neutratila nic ani na svou marketingovou či jinou činnost.

Druhá firma měla podle výsledkových listin v letech 2009 a 2010 příjem přes čtyři miliony ročně, tedy celkem devět milionů korun. Ani jednu z firem ale není možné na adresách uvedených v obchodním rejstříku najít, a tedy není ani možné zjistit více detailů.

Jiří Zendulka, analytik společnosti Conectium

„Společnost Spastic vydělala čtyři a čtvrt milionu korun, což je vzhledem k příjmům šest milionů korun velmi vysoká marže a řekl bych naprosto nevídaná. Takovou ziskovostí se nemůže pochlubit ani takový gigant, jako je třeba Microsoft nebo ČEZ.“

O financování postižených sportovců se zajímá i pražský magistrát

Pražský magistrát už koncem loňského roku, kdy se objevily první pochybnosti, písemně vyzval městské firmy, aby doložily, jak nakládají se svěřenými finančními prostředky, a aby uvedly, zda poskytly nějaké finanční příspěvky firmám Spastic Handicap, a. s. nebo Spastic Handicap Agency, s. r. o. „My jsme chtěli znát částky, abychom je mohli zveřejnit, aby veřejnost, zejména postižení sportovci, věděli, kolik peněz šlo z pražských firem a z Prahy, aby si to mohli sami zkontrolovat,“ říká náměstek primátora Pavel Richter. Městské firmy ale částky, které v uplynulých letech takto poslaly, shodně tají. Magistrát se ale nevzdává a hodlá se pustit do vlastního pátrání po tom, kde skončily peníze pro spastiky. Považuje navíc za nepřijatelné, aby firmy s městskou účastí tajily informace i před zastupiteli města.

Vytěžené ropné kaly z ostravských lagun (zdroj: ČT24)