VV chtějí dát ušetřené peníze na veřejně prospěšné práce

Praha – Věci veřejné budou v koalici prosazovat více peněz na veřejně prospěšné práce z úspor, které stát získá z adresného vyplácení dávek. Nejmenší vládní strana stále trvá na tom, aby o situaci na úřadech práce, na něž byla výplata všech dávek od ledna převedena, jednaly koaliční špičky.

Na koaličním jednání by měl ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) říci, kolik díky adresnosti dávek uspoří a kdy se situace na úřadech práce stabilizuje, uvedl předseda VV Radek John. Věcí veřejné budou chtít, aby bylo z úspor nejméně 200 milionů korun převedeno na veřejně prospěšné práce. Podle Johna jde o jedinou možnost, jak utlumit sociální napětí v některých oblastech. „Bez převedení těchto peněz nám hrozí eskalace problémů, nové demonstrace a horké jaro,“ soudí.

Předseda nejmenší vládní strany s odvoláním na informace starostů ze Šluknovského výběžku si také postěžoval na to, že převodem vyplácení některých dávek z obcí na úřady práce se příspěvky přestaly krátit lidem, kteří si za ně kupují alkohol, drogy nebo je prohrají v hernách.

Vyplácení dávek provázely v lednu problémy. Úředníci si stěžovali na to, že systém nefunguje. Pracovali často přesčas a také o víkendech. Opozice se neúspěšně pokoušela prosadit téma na jednání sněmovny a volala po Drábkově rezignaci. Drábek potíže připustil, ale nový systém obhajoval. Ministr kvůli problémům už odvolal šéfa ministerského odboru informatiky. V centrálním úřadu práce o místo přišli jeho výkonná ředitelka a personální šéf.

Vyjádření Radka Johna (zdroj: ČT24)
Vydáno pod