Mladík dostal za ubodání sestry devět let vězení

Ostrava – Na devět let poslal dnes Krajský soud v Ostravě do vězení šestnáctiletého mladíka, který podle rozsudku loni v červenci ubodal v Krnově jedenáctiletou sestru. Chlapec čin spáchal dva dny před svými šestnáctými narozeninami, podle znalců vraždil ve zlosti a v afektu. Jako mladistvému mu hrozilo maximálně deset let vězení. Hlavní líčení bylo až dosud kvůli věku obžalovaného neveřejné. Vyhlášení rozsudku už veřejné bylo. Obžalovaný i státní zástupce rozsudek přijali. Obhájce a otec mladíka si ale vzali lhůtu na odvolání.

Kvůli věku pachatele policie k případu zveřejnila jen minimum informací. Dlouho se vědělo pouze to, že pobodanou dívku našli v krnovském bytě sousedé. Podle nich z bytu vyběhl její o pět let starší bratr. Později kriminalisté potvrdili, že podezřelého zadrželi a obvinili ho ze závažného trestného činu. Podle státního zástupce Víta Legerského mladík svou sestru škrtil a poté ji napadl kuchyňským nožem s čepelí dlouhou 19 centimetrů. „Zasadil jí celkem 23 ran.“

Ze znaleckých posudků vyplynulo, že mladík nemá žádnou duševní poruchu, je intelektově lehce nadprůměrný, ale trpí pocitem výjimečnosti. Podle mluvčí Krajského soudu v Ostravě Lucie Böhmové bylo jedinou polehčující okoností to, že dosud nebyl soudně trestán. Kvůli chování ho ale vyloučili ze střední školy. Do problémů se navíc dostal i v té další. „Dopouštěl se určitých vulgarismů jak vůči spolužákům, tak i vůči pedagogům a postupně dostal podmíněné vyloučení ze školy,“ řekl už dříve ČT ředitel Střední školy automobilní, mechanizace a podnikání Zdeněk Welna.

Reportáž Jiřího Loučky (zdroj: ČT24)

Mezi sousedy se po vraždě hovořilo o tom, že motivem útoku mohla být závist. Chlapec údajně žárlil na úspěchy své sestry ve škole. Podle sousedů jde o velmi slušnou rodinu. V den vraždy měla odjet na dovolenou. „Je to tragédie pro celou rodinu. Hlavně pro rodiče. V jeden okamžik přišli o obě děti,“ řekl novinářům před zahájením procesu advokát souzeného mladíka Alfons Miketa s tím, že podle rodičů se obě děti měly velmi rády. „Dodnes nechápu, co se tam stalo,“ uvedl otec zavražděné dívky.

Vydáno pod