ČSSD: Církve nebudou muset platit daň z prodeje vráceného majetku

Praha – Pokud se církve rozhodnou majetek navrácený v rámci tzv. zákona o majetkovém vyrovnání prodat, budou osvobozeny od nutnosti platit daň z příjmu. Upozornil na to dnes na tiskové konferenci lídr opoziční ČSSD Bohuslav Sobotka. Podle ministerstev financí a kultury je však toto ustanovení stejné, jako bylo i při restitucích majetku fyzických osob v 90. letech. Daňová úleva bude podle Sobotky církve prý motivovat k tomu, aby se vráceného majetku rychle zbavovaly. ČSSD se obává, že majetek církví skončí v rukou finančních skupin, které by mohly být napojeny na současné vládní strany.

Podle zástupců vládních úřadů není v tomto případě vyvázání z daňové povinnosti při prvním prodeji ničím výjimečným. „Postupuje se stejně jako u jiných restituentů. Neplatí se daň z prvního prodeje. Pokud by tomu tak nebylo, tak by byly církve znevýhodněny,“ řekla mluvčí ministerstva kultury Eva Tichá. Resort kultury je hlavním předkladatelem. „Odlišný přístup by byl diskriminační, snahou vlády je neporušovat rovnost podmínek. Církve však při prodeji majetku zaplatí daň z převodu nemovitosti,“ dodal mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob.

Podle Sobotky však novelizační zákon požene církve ke zbavování se čerstvě nabytého majetku. „Už přímo v zákoně se vychází z toho, že si církve majetek neponechají,“ řekl na tiskové konferenci Sobotka. „V zákoně se vytváří daňová úleva, která může církve motivovat k tomu, aby tento majetek dále prodávaly,“ uvedl dále šéf ČSSD. V zákoně, který je nyní ve sněmovně, je uvedeno osvobození od daně „z bezúplatného nabytí nemovitosti a movité věci podle zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi a náboženskými společnostmi a z jejich prvního prodeje“.

„Evidentně jsou tady někde zájmové skupiny, které jenom čekají na okamžik, až církve ten majetek získají bezplatně od státu, aby následně se snažily k tomu majetku dostat,“ prohlásil Sobotka. Zájmové skupiny podle něj mohou mít napojení na koaliční strany ODS, TOP 09 či Věci veřejné, „které tak odhodlaně tento obrovský převod majetku v Poslanecké sněmovně prosazují,“ dodal Sobotka.

Návrh, který vychází z předloňské dohody státu se 17 českými církvemi, podle vlády řeší majetkové křivdy spáchané na církvích a náboženských společnostech po roce 1948. Přechodné období před odstřihnutím financování církví od státního rozpočtu by podle dohodnutých předpokladů mělo začít příští rok a trvat 17 let.

Bohuslav Sobotka k zákonu o vyrovnání s církvemi (zdroj: ČT24)