Onkologové předepisují dětem léky pro dospělé, riskují tak postih

Brno – Lékaři musí často dětské onkologické pacienty uzdravovat na hraně zákona. Když jim totiž předepisují léky, které jsou sice vyzkoušené a účinné, ale chybí jim registrace právě pro děti, riskují právní i ekonomické problémy. Pojišťovny takové medikamenty nemusí proplácet. Doktoři proto po ministerstvu zdravotnictví chtějí, aby tyto preparáty jednoznačně garantovalo a změnilo předpisy. Resort se k tomu ale nechystá.

Některým dětem s nádorovými onemocněními po různých léčbách zaberou léky, které jsou oficiálně povoleny jen pro dospělé. Jediná věta v příbalovém letáku „Určeno pro děti od tří let“ by totiž znamenala příliš drahé a obtížně proveditelné klinické studie. Proto u řady dostupných cytostatik chybí.

Lékaři tak se svolením rodičů předepisují léky pro dospělé a riskují nejen to, že pojišťovny drahou léčbu nezaplatí, ale i případné jiné postihy. „Zákon o léčivech toto umožňuje, tedy předepisování léků mimo schválenou indikaci s tím, že veškerou odpovědnost nese lékař,“ podotýká mluvčí Státního ústavu pro kontrolu léčiv Veronika Petráková. 

Ministerstvo zdravotnictví žádné výjimky nechystá

V případě řady preparátů od různých farmaceutických firem jde totiž o experimentální - i když účinnou - léčbu. „Lékaři jsou v každodenním stresu z toho, že kdyby se něco stalo, tak by mohli být právně popotahováni,“ upozorňuje odbornice na zdravotnickou legislativu Ivana Plechatá. „Ty právní normy jsou harmonizovány s Evropskou unií, ministerstvo zdravotnictví nechystá žádné výjimky, které by byly specialitou České republiky,“ uvedl mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň.

V tuto chvíli tedy platí jakási tichá gentlemanská dohoda mezi lékaři a pojišťovnami, i když i ta má své trhliny. „Čas od času se pravidelně objevují různé dopisy z pojišťoven, že to vám nehradíme, to vám nehradíme, to nebude uhrazeno,“ dodal přednosta kliniky dětské onkologie Fakultní nemocnice Brno Jaroslav Štěrba. V Česku se léčí zhruba 350 dětí s nádorovým onemocněním, většina z nich v pražském Motole, nebo brněnské dětské nemocnici. Úspěšnost jejich léčby se v posledních letech rapidně zvýšila, v současnosti se blíží 90 procentům.

Reportáž Petra Malého (zdroj: ČT24)