Soudci, kteří ponechali katarského prince ve vazbě, nespáchali trestný čin

Praha – Policie odložila případ soudců, kteří stíhali a ponechali ve vazbě katarského prince Hámida bin Abdal Sáního i poté, co tehdejší ministr spravedlnosti Pavel Němec rozhodl o předání jeho případu do Kataru. Soudkyně Monika Křikavová a soudce Petr Stutzig podle policistů nespáchali trestný čin. I nadále se ale vyšetřuje možné korupční jednání Pavla Němce a jeho podřízených úředníků.

„Policie odložila případ s tím, že se nejedná o podezření z trestného činu,“ uvedla obvodní státní zástupkyně pro Prahu 7 Jiřina Fronková. Státní zastupitelství podle ní usnesení akceptovalo. Nyní bude přeloženo a zasláno do Kataru. Princ totiž v kauze vystupoval jako poškozený. 

Pokyn k prověření obou případů vydalo Nejvyšší státní zastupitelství (NSZ). Soudkyni Obvodního soudu pro Prahu 2 Křikavovou a soudce pražského městského soudu Stutziga začali kriminalisté prověřovat loni v září. NSZ rozhodlo o otevření případu v rámci takzvané kontroly skončené věci. 

Obvodní soud udělil členu katarské rodiny v květnu 2005 za sexuální kontakty s mladistvými a nezletilými dívkami nepravomocně 2,5 roku vězení. Odsoudil ho i přesto, že Němec několik dní po podání obžaloby rozhodl o předání kauzy do princovy vlasti.   

Obvodní soud a posléze i Městský soud v Praze ale rozhodly, že ministrovo rozhodnutí bylo nezákonné. Nejvyšší soud však posléze prohlásil, že zákon ministrovi povoluje takové rozhodnutí učinit. V srpnu 2005 tak předání případu umožnil. Zároveň muže propustil z vazby, ve které strávil 340 dní.

Vydáno pod