Inspekce: Lessy vysokými odměnami trestný čin nespáchal

Praha - Policejní prezident Petr Lessy nespáchal trestný čin, když při udělování odměn policejním šéfům překročil povolené limity. Vyplývá to z šetření Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS), která proto v úterý spis postoupila ministru vnitra Janu Kubicemu „k dalšímu opatření“. Byl to právě Kubice, kdo inspekci případ odměn v lednu předal, aby se jím zabývala. Udělené odměny překročily limity stanovené v dřívějším závazném pokynu ministra. Podle médií v řadě případů překročily stanovené horní hranice o desítky tisíc korun.

„Provedeným šetřením nebylo zjištěno podezření ze spáchání trestného činu příslušníkem Policie České republiky, proto byl spisový materiál včerejším dnem postoupen k rukám pana ministra vnitra Jana Kubiceho k dalšímu opatření,“ uvedla mluvčí inspekce Radka Sandorová. Rozhodnutí o „dalším opatření“ je podle ní v kompetenci ministra. K tomu, zda by mohlo jít například o přestupek, se podle ní inspekce vyjadřovat nemůže. Lessy již dříve uvedl, že si není žádného protiprávního jednání vědom.

„Vidím v tom zásadní porušení pokynu ministra v době intenzivního hledání systémových úspor,“ komentoval v lednu překročení limitů Kubice. Lessyho mluvčí Pavla Kopecká k tomu tehdy řekla, že policejní prezident překročil nastavený limit jen výjimečně. Týkalo se to prý především policistů, kteří se podíleli na přípravě materiálů pro organizační a systémové změny u policie. Kubice o tom ale podle mluvčí věděl.

Na horních hranicích odměn se Lessy a Kubice dohodli loni v červenci. Krajští ředitelé a šéfové celorepublikových útvarů mohli každý dostat za rok maximálně 200 000 korun, u náměstků policejního prezidenta byl strop stanoven na 250 tisíc. „Garantuji vám, že u mých náměstků, kde je limit 250, tak nebyl překročen víc než na nějakých 270 tisíc. Jak u těchto náměstků, tak u krajských ředitelů se jedná o desetitisícové částky,“ řekl Lessy před časem deníku Právo.

Vydáno pod