Policie zadržela na D5 podezřelého vraha, hrozí mu výjimečný trest

Praha - Detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) v neděli zadrželi a obvinili osmatřicetiletého muže, který je podezřelý, že zavraždil svého známého a vydíral jeho manželku. Ženě posílal textové zprávy, kde po ní chtěl deset milionů korun za manželovo propuštění. Vyšetřování ale ukázalo, že tou dobou byl už mrtvý. Tělo se našlo v zaparkovaném autě na jednom z pražských sídlišť. Motivem vraždy mohly být podle policie peníze. Muž je ve vazbě. V případě prokázání viny mu hrozí až výjimečný trest.

Prvního února se podle mluvčího ÚOOZ Pavla Hantáka obrátila na policisty žena z Prahy, která obdržela textovou zprávu: „Máme Vašeho manžela, chceme 10 milionů“. Policisté proto vyhlásili po šedesátiletém muži celostátní pátrání. Po čtyřech dnech se jim na jednom z pražských sídlišť podařilo vypátrat auto nezvěstného. V jeho kufru pak policie našla i tělo pohřešovaného.

Protože ženě neustále chodily vyděračské SMS zprávy, rozhodli se detektivové nastražit na pachatele léčku. „Podle instrukcí vyděrače zanechali v neděli 12. února 2012 na určeném místě igelitový pytel,“ uvedl mluvčí. Podezřelý muž byl po jeho vyzvednutí ještě téhož dne zadržen Útvarem rychlého nasazení přímo na dálnici D5. Pokud by policisté mohli využít při řešení případu rovněž informace od mobilních operátorů, mohl být prý muž dopaden ještě dříve, upozornil Hanták.

Obviněný muž, který dosud nebyl trestán, se policistům doznal. K činu ho podle Hantáka pravděpodobně dohnala finanční tíseň, a proto se žádostí o pomoc navštívil svého známého. „Jednání se však nevyvíjelo tak, jak si obviněný představoval. Po fyzickém napadení a usmrcení poškozeného naložil obviněný bezvládné tělo do auta. S vozidlem pak odjel a zanechal ho na místě, kde bylo později nalezeno,“ dodal mluvčí.