Nelegální tablety na potenci mohou mít smrtelné následky

Praha – Počet zadržených padělků tablet na podporu erekce strmě stoupá. V Česku loni celníci zadrželi dvakrát víc zásilek než v roce 2010. V Asii aktuálně skončili v nemocnici čtyři muži, kteří si padělané tablety vzali. Podle Státního ústavu pro kontrolu léčiv se mohli stejné přípravky dostat i do České republiky. Nabídky, které jsou na internetu, totiž pochází velmi často právě z Asie.

S rostoucím počtem padělaných tablet roste i počet Čechů, kteří si je jsou přes internet ochotní koupit. Největší zájem je o přípravky na potenci. Nelegální tablety přitom mohou obsahovat téměř cokoli, od obyčejného cukru až po látky, při jejichž užití hrozí alergická reakce, arytmie nebo i smrt. „Může dojít opravdu k čemukoliv. Záleží jenom na tom, jak to ten padělatel dá dohromady,“ potvrdil vedoucí lékárny FN Motol Petr Horák.

Zásilky padělaných léků
Zdroj: ČT24/Generální ředitelství cel

Padělky přípravků na potenci se nejčastěji vyrábějí v Indii a Číně. Výrobci nyní začali přidávat do některých z nich lék běžně užívaný na léčbu cukrovky. „To může vést třeba k bezvědomí a zásadně ho to může ohrozit na životně včetně selhání srdce,“ upozornil Horák. Nejmíň čtyři lidi v Asii už také skončili v nemocnici. „U pacientů jsme zjistili nebezpečně nízkou hladinu cukru v krvi,“ uvedla malajská ministryně zdravotnictví Liow Tiong Lai.

Generální ředitelství cel zachytí v poštovních zásilkách menší či větší množství padělků na podporu erekce každý týden. Celníci spolupracují i s Českou poštou. Všechny podezřelé tablety, které zachytí, putují na Státní ústav pro kontrolu léčiv. Odborníci tu potom zjišťují, zda přípravek není nebezpečný. Padělky se ale se můžou do Česka dostávat i přes ostatní evropské státy. Do unie se nejčastěji převážejí po moři přes velké přístavy, kde snáze proklouznou přes kontroly.

Reportáž Barbory Straňákové (zdroj: ČT24)