Obce a církve odmítly spekulace s vráceným majetkem

Praha – Zástupci obcí a církví odmítají úvahy o tom, že majetek, který jim stát plánuje vrátit v restitucích, by se mohl stát předmětem spekulací. Uvedli to dnes po společném jednání, jehož se účastnili i poslanci z řad opoziční ČSSD. Obce zároveň doufají, že téma restitucí se nezmění v kampaň před krajskými volbami. Proti zákonu vystupují i komunisté, ti ale na dnešní zasedání nepřišli.

Vedoucí správy majetku pražského arcibiskupství Karel Štícha jakékoliv úvahy o možných spekulacích s nemovitostmi odmítl. „Mám problém s tím, vůbec vyhodnotit to, z čeho tyto obavy vyplývají,“ uvedl. Církve podle něj s majetkem jednají uvážlivě. „Podsouvání úmyslu spekulací s majetkem má za cíl ublížit celé věci,“ dodal šéf Ekumenické rady církví Joel Ruml.

Podezření považuje za neopodstatněná i místopředseda Svazu měst a obcí Jaromír Jech. „Nemůžu dát hlavu na špalek, že z tisíců případů jeden takový bude… Ale to je jinak taková hloupost, která je cíleně zasívána do myslí našich spoluobčanů,“ uvedl.

Většina lidí je podle průzkumů proti vydávání majetku. „Doufáme, že se projednávání zákona nezvrhne v předvolební kampaň před krajskými volbami a že zákon najde v Parlamentu podporu napříč politickým spektrem,“ dodal Jech. Zopakoval, že otázka majetkového vyrovnání je pro církve zcela zásadní. Odblokování církevního majetku je podle něj jediným řešením současné situace. Nejmíň pětina obcí a měst se totiž nemůže kvůli zablokovanému majetku rozvíjet.

Sociální demokraté před dvěma dny upozornili, že návrh zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi obsahuje novelizaci zákona o dani z příjmu, která církve osvobodí od nutnosti platit daň v případě, že státem navrácený majetek prodají. Vyjádřili přitom obavu, že církevní majetek obratem skončí v rukou finančních skupin, které by mohly být napojeny na současné vládní strany. Levice nesouhlasí ani s rozsahem majetku určeného k vydání, ani s výpočtem náhrad. 

Podle dřívějších údajů se mají vracet hlavně pole, lesy, rybníky, ale i nemovitosti, z nichž některé jsou chráněnou památkou, byť zchátralou. Součástí řešení je také postupné ukončení financování církví ze státního rozpočtu. 

Jaromír Jech a Karel Štícha k církevním restitucím (zdroj: ČT24)