Cizinci prý montovali v Praze čtečky na bankomaty

Praha – Pražští kriminalisté zadrželi dva členy gangu, který se v Česku věnuje skimmingu - tedy nelegálnímu kopírování údajů z platebních karet. Od poloviny prosince do půlky ledna, tedy během jediného měsíce, jich měli zneužít přibližně šest set. Detektivové zároveň přiznávají, že celkový počet okradených Čechů je v poslední době enormní. Jen od začátku nového roku zaznamenali skoro stejně případů, jako za celý loňský rok.

Podle policie zařízení muži namontovali na třech bankomatech dvou bank na Černém Mostě. Díky tomu získávali data k platebním kartám klientů včetně pinů. Dvojice disponovala značným množstvím dat, díky nimž se mohla škoda vyšplhat do řádu statisíců, možná i milionů korun. Data posílali do Spojených států - tam se komplicům povedlo vybrat asi sto tisíc korun.

Postup pachatelů byl vždy stejný. Zařízení na bankomat namontovali na několik hodin, během kterých hlídali okolí. „Kriminalisté muže zadrželi pouhý den po posledním útoku na bankomat,“ uvedla policejní mluvčí Jana Rösslerová. Zabavili jim také luxusní auto, které prý používali k trestné činnosti. Lidé, kteří přišli o peníze, by je měli dostat zpět od svých bank. 

Skimmovací zařízení jsou čím dál dokonalejší

Případů, kdy skimmovací zařízení zkopíruje kartu, odkouká PIN a z padělané karty pak mizí peníze v zahraničí, je čím dál víc. Kriminalisti přišli jen za prvních šest týdnů tohoto roku na 46 případů. Loni jich přitom za celý rok odhalili 74. „Za celou dobu, kdy je problematika zpracována na krajském ředitelství, jsme takové množství případů ještě nezaznamenali,“ říká kriminalista Michal Ihnát.

Pachatelé jsou čím dál vynalézavější a skimmovací zařízení dokonalejší a neviditelnější. „Jak po technické stránce, tak barevným provedením. Tak aby zcela přesně pasovala na typ bankomatu, na který mají být umístěna,“ popisuje mluvčí Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Pavel Hanták. Podle kriminalistů se přidává taky jeden nový trend - kromě zahraničních skupin se skimmingu nově účastní také Češi. Nejčastěji v roli těch, kteří instalují a sundávají kopírovací zařízení.

Právě proto, že případů přibývá, je potřeba být při výběrech opatrnější. Pomoct by mohla i kriminalistická praxe. Ze záznamů totiž vyplývá, že nejčastěji jsou lidé okradeni přímo u bankomatu na pobočce, dvě hodiny po zavírací době a nebo o víkendu.