Za střelbu na bezdomovce v Brně si muž odpyká 12,5 roku

Brno - Za střelbu na dva bezdomovce před brněnským nádražím si pachatel Martin Teplý odpyká 12,5 roku ve věznici se zvýšenou ostrahou. Trest za pokus o vraždu a nedovolené ozbrojování mu dnes nepravomocně vyměřil Krajský soud v Brně. Událost se stala loni v červnu pozdě v noci. Šestadvacetiletý Teplý se dostal do malicherného sporu se žebrajícími bezdomovci. Pře vyvrcholila dvěma výstřely. Oběma zraněným zachránila život neprodlená operace. Teplého obhájce se odvolal, kauzu bude řešit Vrchní soud v Olomouci.

Soudce Aleš Novotný uznal, že Teplý konflikt nezpůsobil. Rozepři vyvolali a protahovali bezdomovci. Teplý ale zvolil nevhodné a nepřiměřené řešení. „Obžalovaný měl spoustu možností, jak daný konflikt ukončit. Bylo tam několik lidí, ke kterým se mohl přesunout. Mohl odejít. Mohl se z toho konfliktu vyvléct jiným způsobem. I zbraň mohl použít jinak,“ uvedl Novotný. Nelze prý hovořit o nutné obraně ani krajní nouzi.

Bezdomovci měli zbraň za maketu

Teplý šel opilý z hospody a chtěl zahnat hlad bagetou z rychlého občerstvení u nádraží. Když si ji koupil, začali jej obtěžovat bezdomovci. Žebrali po něm drobné. Teplý jim mince nedal a po chvíli vytáhl pistoli. „Po několika minutách, kdy ho oba provokovali, aby to zmáčkl, oba střelil do oblasti břicha,“ uvedla v obžalobě státní zástupkyně Ludmila Doležalová.

Teplý událost líčil jinak. „Přistoupili ke mně dva muži. Pak si akorát pamatuji, jak na mě doráželi, pořád doráželi. Chtěl jsem odejít a najednou na mě ten jeden zaútočil pěstí. Já jsem vytáhl pistoli a dvakrát jsem vystřelil,“ řekl Teplý. Prý se bál, že bezdomovec má v ruce nůž. Detaily si ale nepamatuje. Po činu utekl a přespal v motorkářské klubovně. Později jej vypátrala policie.

Před soudem ve středu vypovídal také jeden z postřelených, nezaměstnaný ze Svitavska přezdívaný Červenáček. Jeho výpověď podpořila spíše verzi obžaloby. Mezi okamžikem, kdy Teplý vytáhl zbraň, a výstřelem prý uplynula poměrně dlouhá doba - asi pět minut. Po celou dobu se bezdomovci s ozbrojeným mužem dále bavili a hádali. Zbraně se nebáli, měli ji za pouhou maketu. „Myslel jsem, že si dělá srandu,“ uvedl postřelený muž. Teplý se u soudu postřelenému omluvil.

Teplý je vyučený automechanik, jenž s otcem i bratrem sdílel zálibu ve zbraních a v minulosti se věnoval i sportovní střelbě. Před časem přišel o zbrojní průkaz. Vojenskou pistoli proto držel nelegálně. Koupil ji údajně loni spolu s několika náboji na burze na Kutnohorsku. Soud jej proto potrestal také za nedovolené ozbrojování.

Postřelení bezdomovci utrpěli vážná zranění břicha a třísel. „Bez včasné lékařské pomoci by zranění způsobila oběma jmenovaným smrt,“ uvedla státní zástupkyně.