Situaci na úřadech práce mají zlepšit úpravy softwaru i další školení

Praha – Pracovní komise, která má odstranit nedostatky nového systému pro výplatu dávek, se dohodla na dalším proškolení úředníků i konkrétních úpravách softwaru. Do nejvytíženějších poboček úřadu práce by se také mohli přesunout další pracovníci. V komisi mají své zástupce odbory, ministerstvo práce a centrální úřad práce. „Situace na úřadech práce se zklidňuje, a to mezi lidmi i s počítačovými aplikacemi. Cíle, že by měl systém do konce března fungovat bez potíží, by se mělo dosáhnout,“ uvedl po jednání generální ředitel úřadu práce Jiří Kubeša.

Komise se dnes sešla poprvé, ministerstvo práce i odbory v ní mají sedm zástupců. Pracovní skupina jednala podle Kubeši o třech oblastech - o analýze vytíženosti úředníků v pobočkách, harmonogramu odstraňování technických nedostatků počítačového systému a o vzdělávání. 

Tým se dnes dohodl na přezkoumání vytíženosti pracovníků při vyřizování agendy, která se týká nezaměstnanosti. Zatím úřad práce analyzoval vyplácení sociální pomoci. Podle výsledků už vyslal 60 úředníků na ta pracoviště, která vyřizovala nejvíc dávek. Při úpravách softwaru pak komise stanovila také priority a pořadí úprav. „Nejvyšší prioritou je zvýšení rychlosti, a to nejen aplikace. Týká se to i kapacity přenosových linek. Vzniknout by měly i záložky, aby úředníci nemuseli celé aplikace vždy otevírat,“ upřesnil šéf úřadu práce. Podle něj dostanou pracovníci také školení, aby uměli s programy lépe pracovat. Odehrávat by se mělo přes video.   

Systém vyplácení dávek změnila od ledna sociální reforma ministra práce Jaromíra Drábka (TOP 09). Všechny podpory a příspěvky vydávají už jen úřady práce. Převzaly tak část agendy a asi 1660 úředníků od radnic. Nový model však ostře kritizovali odboráři i opozice. Podle nich nebyl přechod připravený a programy řádně nefungují. Koaliční partneři mluvili o manažerském selhání. Úředníci si stěžovali na to, že aplikace neobsahují potřebné funkce a systém padá, museli pracovat přesčas a také o víkendech. Klientům vadilo čekání ve frontách a to, že peníze dostali později než obvykle.

Ministr Drábek uvedl, že pokud by se dávky hromadně nevyplácely ve stanoveném termínu, zvážil by své odstoupení. Několikrát už ale zopakoval, že systém je funkční a všechny lednové dávky se podařilo včas vyřídit. Podle odborů to bylo možné ale jen díky mimořádnému nasazení a úsilí úředníků.