Monyová byla podle svědků obětí domácího násilí

Brno – Spisovatelka Simona Monyová byla obětí fyzického i psychického násilí. Se zraněním po jednom z útoků manžela Borise Ingra skončila v nemocnici, kde lékař poznal, že ji někdo zbil. Ona to ale popřela. Manžel jí údajně vyhrožoval smrtí jejich synů. Dnes to u brněnského krajského soudu uvedla švagrová Monyové Dana Urbánková. Monyová se chtěla s manželem rozvést, řekla k tomu její psychiatrička Michaela Klabusayová. Ingrovi za vraždu manželky hrozí až 18 let vězení. Proces bude pokračovat příští středu. Možná padne i verdikt.

Psychiatrička vypovídala u soudu s vyloučením veřejnosti. Před výslechem ale novinářům řekla, že Monyová pře s manželem nesla těžce. Svá traumata popisovala prostřednictvím smyšlených postav i ve svých knihách, což jí prý přinášelo alespoň částečnou úlevu. Snažila se vztah zachránit, ale zjistila, že to nejde, a chtěla jej už zcela ukončit.

Otec Monyové při středečním zahájení procesu popsal Ingra jako tyrana. Shoduje se to s výpovědí její švagrové. Popsala soudu jejich neustálé hádky a spory. Uvedla, že Ingr od své manželky stále bral peníze na „dluhy, splátky, na všechno“.

Loni v červnu šel na popud Monyové na vyšetření na detektoru lži. Tím se prokázalo, že Monyovou nemiluje a je s ní jen pro peníze. Musel se od ní odstěhovat. Dne 3. srpna ve 22:25 přišel do jejího rodinného domu v Brně-Obřanech. Dostal se tam přes plot sousedovou zahradou s lahví vína a bonboniérou. Uvedl, že jde na návštěvu jejich sedmiletého syna, kterého šel uspat.

V té době měla Monyová 1,58 promile alkoholu v krvi, Ingr pak asi jedno promile. Když přišel na její zahradu, byla tam se švagrovou a kamarádkou. Švagrová odešla domů, Ingr šel uspat syna. Následně prý Urbánkové telefonovala kamarádka Monyové, že Ingr vyskočil z okna a spisovatelka ho jde zkontrolovat.

Ingr se při pádu z prvního patra domku jen zranil a do domu se vrátil. Pak se patrně strhla hádka, při níž zasadil manželce šest bodných ran. Monyová na místě zemřela. Její partner utržil sedm ran. Neví se ale, zda si některé nezpůsobil sám. Na vraždu si prý nevzpomíná. Podle soudní znalkyně, psychiatričky Marty Holanové, ale obžalovaný lže. Ingr to dnes důrazně popřel.