Rampula uspěl: Soud zrušil jeho odvolání z funkce

Praha – Pražský městský soud vyhověl žalobě pražského vrchního státního zástupce Vlastimila Rampuly a zrušil rozhodnutí ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS), který Rampulu loni v říjnu odvolal. Státní zastupitelství od listopadu dočasně vede Stanislav Mečl. Rampulovo odvolání navrhl v březnu nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Pospíšil může proti rozhodnutí podat do dvou týdnů od doručení kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu, ta však nemá odkladný účinek. Premiér Nečas uvedl, že je „krizí“ na Vrchním státním zastupitelství v Praze znepokojen. Verdikt soudu bere na vědomí, další postup je podle něj na ministrovi.

„Potvrzuji, že Městský soud v Praze dnes zrušil rozhodnutí ministra spravedlnosti o odvolání Vlastimila Rampuly z funkce vrchního státního zástupce v Praze. Rovněž bylo zrušeno rozhodnutí o zamítnutí opravného prostředku,“ uvedla mluvčí soudu Martina Lhotáková. Verdikt podle ní nabude právní moci ve chvíli, kdy ho Rampula dostane. Do úřadu se vrátí pravděpodobně začátkem příštího týdne. Dočasně pověřený pražský vrchní státní zástupce Stanislav Mečl tak ve své funkci končí.

Vlastimil Rampula: „Je to pozitivní informace, protože bylo vyhověno mé správní žalobě. Tímto rozhodnutím se opět obnovuje moje funkce vrchního státního zástupce v Praze.“

Pavel Zeman: „Já to neberu jako svoji prohru. Neberu to jako svoji chybu. Já ty důvody, které jsem uvedl v návrhu, tak ty stále spatřuju jako důvody pro odvolání. Nejdřív si přečtu odůvodnění rozsudku a pak budu činit nějaké závěry.“

Jiří Pospíšil: „Se stoickým klidem říkám, že jsem připraven pokračovat v očistě státního zastupitelství. Nebude-li pro to vůle, budu to respektovat. Pro mě je důležité, že jsem z mého pohledu udělal maximum.“    

Pospíšil předpokládá, že kasační stížnost podá. „Zatím však neznám důvody pro rozhodnutí městského soudu,“ řekl s tím, že musí počkat, až je obdrží. O tom, jak bude konkrétně vypadat situace na Vrchním státním zastupitelství v Praze (VSZ), chce co nejdříve jednat se Zemanem. „Pevně věřím, že tolik potřebná očista justice tímto nebude dotčena,“ uvedl.

Jiří Pospíšil:

To, že se složitě odvolávají vedoucí soudní funkcionáři, je realita našeho právního řádu a hlavně judikátu nejvyšších soudů. My s panem Zemanem bude dále jednat o tom, jak učinit všechny kroky, aby to soustavu nijak nedestabilizovalo.

Ve Studiu ČT24 ministr dodal, že pro personální očistu udělal maximum a chce v tom pokračovat. Od počátku zároveň upozorňoval, že právní úprava ohledně odvolávání vedoucích státních zástupců je nedokonalá. Považoval ale za čestnější udělat riskantní rozhodnutí a Rampulu odvolat než čekat dva nebo tři roky na novelu zákona: „Pokud to někdo vezme jako chybu, já to budu respektovat, pokud bych musel odejít, také to budu respektovat.“

Pospíšil loni v červenci vyhověl návrhu nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana na Rampulovo odvolání. Vrchní státní zástupce se proti němu odvolal – podal si takzvaný rozklad, který Pospíšil v říjnu zamítl. Podle Lhotákové se verdikt městského soudu týká obou ministrových rozhodnutí.   

Rampulovo odvolání navrhl v březnu nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman a ministr spravedlnosti Pospíšil v červenci návrhu vyhověl. Zdůvodnil to tím, že Rampula postupoval nepřiměřeně a v rozporu se zákonem v takzvané kauze IPB, že nejméně od roku 2008 dostatečně nevyužíval svých pravomocí k řízení odboru závažné hospodářské a finanční kriminality a nereagoval na opakující se pochybení státních zástupců v trestních věcech.

Rampula spolu s dalšími třemi žalobci čelí také kárné žalobě kvůli průtahům v kauze Mostecké uhelné společnosti (MUS). Jiří Pospíšil po nějakou dobu zvažoval, že ho dočasně zprostí i výkonu funkce státního zástupce, později však od tohoto záměru upustil.