Klaus: Až bude Srbsko a Chorvatsko v EU, bude unie lepší

Praha - Na zámku v Lánech nedaleko Prahy dnes prezident Václav Klaus hostí své protějšky ze Slovenska, Chorvatska a Srbska. Hlavním tématem dvoudenní schůzky jsou především evropská témata. Chorvatský prezident Ivo Josipovíć na společné tiskové konferenci poděkoval Česku a Slovensku za podporu, kterou Chorvatsku poskytly na jeho cestě do Evropské unie. Klaus na oplátku prohlásil, že až bude v EU Chorvatsko a Srbsko, bude to pro Česko lepší a výhodnější.

Čtveřice prezidentů - český Václav Klaus, slovenský Ivan Gašparovič, chorvatský Ivo Josipović a srbský Boris Tadić začali program na zámku v sobotu dopoledne. Absolvovali například projížďku po lánské oboře a pracovní oběd, ale také společné jednání a tiskovou konferenci.

„Je to pokus o přátelské setkání prezidentů čtyř zemí, které spojuje jak hodně věcí z historie, tak z teritoriálního umístění, tak z osudů, které prožívaly nedávno, dnes a budou prožívat v budoucnu,“ komentoval schůzku Klaus. Chorvatsko se chystá na vstup do EU, členským státem unie se chce výhledově stát i Srbsko. Český prezident zdůraznil, že mají jeho velkou podporu.

Václav Klaus

„Až bude více zemí, jako je Srbsko a Chorvatsko v Evropské unii, já myslím, že i pro nás bude Evropská unie lepší a výhodnější. (…) Naše země mnohé spojuje. My máme na hodně věcí obdobné názory a já věřím tomu, že se to může projevovat, až budou všechny čtyři země uvnitř Evropské unie, v celé řadě hlasování.“

Česko a Slovensko mohou předat Chorvatsku a Srbsku své zkušenosti z členství v EU. Na tiskové konferenci nezdůraznil význam spolupráce Česka, Slovenska, Chorvatska a Srbska jen Klaus, ocenili ho i ostatní prezidenti. „Spolupráce našich států má velký potenciál. Má potenciál přispět ke stabilitě regionu, v němž naše země existují,“ zdůraznil srbský prezident Boris Tadić.

Klaus, který patří k zarytým euroskeptikům si při setkání ovšem neodpustil ani kritiku Evropské unie. Prohlásil, že se nyní v Evropě rozmáhá falešná politická korektnost, „která je jedním z největších zel současného světa“.

Setkání prezidentů na zámku v Lánech
Zdroj: ČT24

V podvečer se prezidenti sešli k bilaterálním jednáním. Klaus se zvlášť sešel s prezidenty Chorvatska a Srbska. V osm hodin bude následovat společná večeře. Tadić pak odcestuje zpět do vlasti. Zbylí tři prezidenti v Lánech přenocují a v neděli uctí památku prvního československého prezidenta T.G. Masaryka u jeho hrobu na hřbitově v Lánech. První dámy si už prohlédly lánský zámek. Večer je mimo jiné čeká koncert Václava Hudečka.