Armáda chce prodat sedm vrtulníků Mi-24

Praha - Česká armáda chce prodat sedm vrtulníků Mi-24 Hind. Kupec se stále hledá, přesto by se prý mohly prodat už na jaře. Píší to dnešní Lidové noviny. Cena zatím není stanovena. Podle listu jde o staré stroje, které mají před generální opravou. Armáda by tak mohla z prodeje vytěžit asi pětkrát méně, než doufá.

Armáda si prý průzkumem zjistila, že zájemci o vrtulníky Mi-24 existují. „Trh současně určí cenu, která bude při prodeji rozhodujícím kritériem,“ uvedl mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek.

Lidové noviny připomínají, že zatímco se ve strategickém dokumentu o budoucnosti české armády (Bílá kniha) píše, že „co nejdříve“ se odprodají novější stroje, rezort nyní nabízí vraky z 80. let, které mají před generální opravou. Jeden z vrtulníků má podle listu rok po životnosti a dalším šesti končí v příštích dvou letech. A tak podle listu neutrží armáda za tyto stroje víc než sto milionů korun, což je asi pětkrát méně, než ministerští úředníci doufali.

Bulharsko chce za jeden vrtulník 9,4 milionu korun

Podle deníku nabízí stejné stroje i Bulharsko. Za jeden vrtulník Mi-24 v dobré kondici pro renovaci nebo na náhradní díly chce 9,4 milionu korun. Ukrajina zase nabízí pět helikoptér z roku 1986 po 15 milionech korun za kus.

Nákup starých vrtulníků Mi-24 už s předstihem odmítla domácí společnost Excalibur Army, tradiční zájemce, který vyřazenou techniku české armády skupuje ve velkém.