Regi se postavil na nohy a chce k tomu pomoci i dalším veteránům

Praha - Novodobým válečným veteránům v Česku začíná kromě státu pomáhat také nevládní organizace - nadační fond Regi Base. Ten vznikl loni. Podporuje především lidi, kteří byli během mise vážně zraněni a mají trvalé následky. Teď se snaží pomáhat všem novodobým válečným veteránům. Těch je v Česku 15 tisíc.

Tvář Jiřího Schamse alias Regiho se stala symbolem pomoci válečným veteránům. V Afghánistánu ho vážně zranil sebevražedný útočník. Střepina, kterou má stále v hlavě, mu vážně poškodila míchu. Po 4 letech na vozíku začíná znovu sám chodit. Sám říká: „Pomoc potřebují všichni, i hasiči a policisti.“ 

Právě i vysloužilým policistům a hasičům chce Regi Base také pomáhat. Teď se na fond obrací hlavně bývalí vojáci. I když mají výsluhy, přejít do civilního života jim dělá problémy. „Mají rodiny, mnozí z nich mají závazky, mnozí z nich se chtějí dál profesně rozvíjet, a najednou zjistí, že pro ně práce na trhu buď není, nebo že si ji nedokážou najít,“ říká Jindra Pavlová z Regi Base.


Už loni začal nadační fond Regi Base stavět u Prahy rehabilitační centrum pro novodobé veterány. Kromě Čechů se tu mají léčit i zahraniční vojáci. Stavba sanatoria ve Svémyslicích zatím stála nadační fond Regi Base 20 milionů korun, k jeho dostavbě bude třeba ještě dalších 40.

Pokud voják odslouží 30 dní v zahraniční misi, má podle zákona status válečného veterána. Má nárok na přednostní ošetření ve vojenských nemocnicích a jednou za 3 roky může do lázní.  

Zákon o válečných veteránech
Zdroj: ČT24
Péče o válečné veterány v zemích NATO
Zdroj: ČT24

Péče o válečné veterány se i v zemích Severoatlantické aliance liší. Na nejvyšší úrovni je ve Spojených státech. Podobné je to ve Velké Británii a Francii. Třeba V Polsku se o vysloužilce stará speciální úřad. Tady se také veteráni dočkali nového zákona, který vstoupí v platnost v březnu. Čtyřiceti tisícům veteránů poskytuje řadu výhod, například slevy na veřejnou dopravu, zdarma základní léky nebo bezplatnou psychologickou péči pro sebe i rodinou, budou i přednostně zaměstnáni v zařízeních polské armády.

Reportáž Karla Rožánka (zdroj: ČT24)