Policie šetří další Vaškůjův milionový únik

Praha - Protikorupční policie rozplétá další podvody s pohonnými hmotami kolem kontroverzního podnikatele Romana Vaškůje. Detektivové obvinili dvojici jeho údajných spolupracovníků z daňového úniku přesahujícího sto padesát milionů korun. Kauza se týká brněnské letecké společnosti Discovery travel, kde působil jako generální ředitel. Vaškůj už byl odsouzený za půlmiliardové daňové úniky.

Jména dvou obviněných policie nezveřejnila. Vaškůj podle policie ovládal leteckou společnost, která nakupovala letecký petrolej, který je osvobozený od spotřební daně. Jenže v nádržích letadel ho skončil jen zlomek. „Zbylých zhruba 16 milionů litrů leteckého petroleje bylo smícháno s motorovou naftou,“ upřesnil pro ČT mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej. Odhadem tak měla skupina ošidit státní pokladnu o 157 milionů korun. Gang totiž palivo dál prodával jako motorovou naftu na pumpy.

Podnikatelův advokát ale Michael Bartončík vinu klienta popírá s tím, že proti Vaškůjovi v celé důkazní situaci nesvědčí v podstatě vůbec nic. „Trestná činnost jde za někým úplně jiným,“ dodal.

Reportáž Jiřího Hynka (zdroj: ČT24)

Vyšetřování nejnovější kauzy již odsouzeného podnikatele s leteckým petrolejem trvá už osmý rok a kauza ještě zdaleka není před soudem. Policie by měla během následujících měsíců rozhodnou, zda navrhne státnímu zástupci, aby kauzu poslal před soud.