Seniorům řeknou, že úspory jsou v nebezpečí. Pak je oberou

Praha – Pod různými záminkami přesvědčují seniory podvodníci, aby s nimi jezdili i několikrát do bank a postupně vybrali úplně všechny peníze. Třeba je straší tvrzením, že banky krachují a jejich peníze jsou v nebezpečí. Tímto vykutáleným nápadem připravují staré lidi o veškeré úspory. Různých gangů postupujících obdobně už je dokonce několik.

U dvou žen ve věku 87 let a pětadevadesátiletého muže jednoho dne zazvonili neznámí lidé a nabídli jim výměnu bezpečností vložky do dveří. Postupně navazují hovor, až se dostanou na téma nespolehlivě uložených peněz. Nejdříve pak po příjezdu do banky seniorům asistují při výběru peněz přímo na přepážce a pod další záminkou si je od nich vezmou.

Pachatelé si lidi ve vysokém věku, kteří žijí sami v bytech většinou na velkých sídlištích, vybírají úmyslně. „Opakovaně je převážejí, zprostředkovávají dokonce odprodej akcií, výběr stavebního spoření,“ vypočítává praktiky podvodníků kriminalista Luděk Strouhal. Celkem už skupina pachatelů podvedla nejméně sedm seniorů, čtyři starší případy už projednávají soudy.

Kriminalisté jsou přesvědčení, že seniorů, které čtveřice mužů připravila o všechny peníze, je mnohem víc. Na policii se ale zatím neobrátili třeba proto, že vůbec netuší, že se ve skutečnosti stali obětí podvodu.

Reportáž Kamily Štichové (zdroj: ČT24)